red u kući i životu / 7 životnih lekcija koje možete naučiti uz čarolije pospremanja Marie Kondo

Image
Foto: Instagram/marikondo
Image
Foto: Instagram/marikondo

Japanka Marie Kondo prvo je zaludjela svijet svojim knjiga o pospremanju, a ove godine izašla je i njezina emisija 'Tidying Up With Marie Kondo' na Netflixu

25.4.2019.
13:30
Instagram/marikondo
VOYO logo

KonMari metoda znači da krećete u čišćenje svog doma od svega što je višak, a pritom ćete tek spoznati što imate u njemu. Naši ormari i ladice prepuni su stvari koje ne koristimo, ali što je najgore čak ni ne znamo da postoje. Njezina metoda razlikuje se i po to tome što se red uvodi prema kategorijama: odjeća, knjige, papiri, komono (kuhinja, kupaonica, dnevna soba, garaža) i sentimentalni predmet. Naravno, svaku stvar koju ostavite u svom životu mora vam donositi radost, a predmetu koji izlazi iz vašeg života zahvalite što je bio s vama. Ova slatka Japanka, koja lako osvaja srca gledatelja, prvo se zahvali kući u koju dolazi - ipak je važno kako osjećamo prostor. 

Kako se vidi u emisiji Marie Kondo svaka obitelj koja je detaljno prošla ovaj proces osjećala se bolje i sretnije - u konačnici rad u kući donosi i mentalni red, a postajemo svjesni što sve imamo i kako biti zahvalan. Što se sve može naučiti kada se prolazi ovaj proces?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Promjena je važna

Svaka promjena naše svakodnevice može biti pomalo zastrašujuća i teška. Ali sve što je vrijedno je teško, pa je najvažnije imati pozitivan stav. Kondo nije uznemirena kada vide gomile nepotrebnih stvari, ustvari ona je ushićena kada vidi nered koji će nestati. Sudionici koji su prošli ovaj proces većinom kreću od straha i tjeskobe, ali na kraju su sretni i zadovoljni poput Marie.

2. Nered može utjecati na vašu vezu više nego što mislite

Naravno da se ne radi samo o stvarima u vašem domu, ali dopustiti neredu da vlada vašim životima može imati negativan utjecaj na vaše obiteljske odnose. Kad krene čišćenje doma, dogodit će se i promjene u odnosima. Kada svaku stvar uzmete u svoje ruke shvatit ćete što se sve prošli zajedno, ali i što vam više ne treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Otpustite sve ono što vam ne donosi radost

Kada je riječ o razvrstavanju stvari, prvo morate procijeniti je li svaka stvar praktična, korisna ili vrijedna. Međutim, prvo pitanje KonMari metode čišćenja je osjećate li radost kada je uzmete neku stvar u ruke. Kako je to osvježavajuće? Umjesto da se brinete hoćete li ponovno moći odjenuti traperice ili treba li vam ta gomila kabela, samo se upitajte: "Budi li radost u meni?". Ako ne, uklonite je iz svog života.

4. Budite zahvalni, čak i za smeće

Pospremanje uključuje rješavanje mnogih stvari koje ne trebate, a Kondo ima savršenu tehniku za to: zahvalite se svakoj stvari prije nego li ju bacite ili darujete. Naravno, ovaj koncept može zvučati malo čudno (kao i zahvala kući), ali srž njezine metode je da svi budemo zahvalni za ono što imamo. "Zahvalnost je jako važna", kaže Kondo. Kondo podsjeća da ne smijemo svoje blagostanje uzimati zdravo za gotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. U redu je znati sentimentalnu vrijednost stvari

Mnogi organizacijski guri reći će vam da je smeće samo smeće i da ga nije vrijedno sačuvati zbog sentimentalnih razloga. Ali Kondo ne prosuđuje ono što korisnici žele zadržati. Zapravo, postoji jedan cijeli korak u procesu koji je posvećen samo sentimentalnim stvarima. Kondo smatra da i te stvari treba zadržati, naravno ako u vama bude radost.

6. Količina odjeće koju posjedujemo je šokantna

Prvi korak u KonMari metodi je uzeti svu odjeću koju posjedujete i staviti je na jednu hrpu. "Samo kad je sva odjeća na jednom mjestu možete vidjeti koliko zapravo stvari imate. Bit ćete šokirani količinom koju zapravo posjedujete", objasnila je Kondo u svojoj emisiji. Uz ovakvo čišćenje razmislit ćete prije nego li nešto kupite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Ne moraju sve lekcije biti velike i životne

Čak i ako ste odlučili proći ovaj proces i dovesti red u svoj dom ne znači da će vam se sve promijeniti u životu. Ali možda će i red među vašim čarapama i ručnicima biti dovoljni za vas!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo