uber

Uberovi partneri-vozači: “Uber podjednako koriste i građani, ali i turisti”

Jeste li se ikada zatekli u situaciji da trebate doći do neke lokacije i voljeli biste pozvati taxi, ali u novčaniku nemate novaca? Gluho je doba noći i javni prijevoz više ne vozi, nemate koga nazvati i osjećate se kao Pale sam na svijetu? Ili imate novaca, ali u krivoj valuti? Možda čak možete posegnuti i za karticom, ali ne možete nigdje naći bankomat ili se samo možete nadati da će vaš vozač prihvaćati kartice i to baš ovu koju vi imate?

Vjerujemo da ste se barem jednom našli u sličnoj situaciji. U današnjem svijetu modernih tehnologija kada nam je toliko toga dostupno, takve situacije još teže nam padaju. Većina stvari udaljena je od nas samo jednim klikom putem kompjutera ili pametnog telefona, a već osam mjeseci Zagrepčani se vesele što su situacije poput ranije navedene stvar prošlosti i što ih od naručivanje vožnje koju mogu platiti u bilo kojem trenutku doista dijeli samo jedan klik.

Njima su se ovog ljeta pridružili Splićani i Dubrovčani, ali i svi posjetitelji ovih gradova koji su na tako nešto već navikli u gradu iz kojeg dolaze. Uber je tako u Hrvatskoj, ali i svijetu, postala univerzalna riječ kada se želi opisati kretanje po gradu koji omogućuje brz, pouzdan i nadasve pristupačan transfer s jedne do druge lokacije uz kojeg ne morate brinuti imate li trenutno novaca pri ruci ili ne. Ono što je bitno naglasiti je da Uber nije taksi već privatni najam vozila s vozačem. Aplikacija Uber funkcionira tako da koristi GPS karte za pronalazak najbližeg dostupnog vozača. Cilj je da naručena vožnja korisniku stigne u rasponu do najviše pet minuta. Prije pet godina zaludila je Ameriku, a dobrodošlicu su joj izrazili i građani te brojni turisti koji dolaze u Hrvatsku te je koriste svakim danom sve više.

Omjer putnika između Zagrepčana i turista je gotovo jednak. Turisti ga rado koriste jer s Uberom znaju točno što dobivaju, jer ga koriste i u gradu iz kojeg dolaze, a i domaći vide njegov potencijal“, rekao nam je Damir koji od prvog dana radi s Uberom te zapošljava još tri vozača koji u njegovoj firmi voze koristeći Uber.

Uberovi partneri-vozači samostalni su poduzetnici te nisu zaposlenici Ubera. Ne moraju se brinuti oko nošenja gotovine jer svi korisnici jednostavnom registracijom na Uber aplikaciji upisuju broj kartice na koju se tereti trošak vožnje. „Uber je prva pametna stvar koja je došla u Hrvatsku“, nadovezuje se Josip koji s Uberom radi posljednja tri mjeseca te nadodaje „Posebno je dobar za turiste jer vožnje mogu naručiti dok još slijeću na aerodrom. Unaprijed već znaju koliko će otprilike ta vožnja doći, a ne moraju ni imati novac ni karticu“.

Uber je poseban i zato što unutar aplikacije ima i sistema ocjenjivanja unutar kojeg putnik može ocijeniti vozača, ali i vozač putnika. Damir, jedan od vozača koji vozi za Uber to potvrđuje. “Sustav ocjenjivanja je odličan. Recenzije koje stranke pišu su vrlo važne jer tako i mi vozači dobivamo ocjene. Primjerice u 3600 vožnji koje sam odradio od 19. listopada moj prosjek ocjena iznosi 4,9 od 5. No ima i loših ocjena što je još bolje jer omogućuje direktno reagiranje.

No ne ocjenjuju samo stranke vozače. Vozači također daju ocjene strankama čime se stvara svojevrsna baza međusobnih informacija. Vozači tako unaprijed znaju kakvu stranku čekaju, ali i stranke znaju tko će ih voziti. Time se pospješuje kvaliteta što je kod Ubera vrlo bitno.

Bilo je raznih anegdota i raznih destinacija. Najviše možda pamtim vožnju od Zagreba do Budimpešte. Gospođi je pobjegao autobus te je naručila Uber“, podijelio je Josip s nama.

Uber je i kod korisnika i kod partnera-vozača prihvaćen vrlo dobro. Mreža korisnika širi se sve više, a velik broj ljudi pridružuje mu se i u formi vozača, neki kao redovno zanimanje, a drugi u njemu vide drugi posao koji im omogućuje da poprave kućni budžet.

S Uberom je u Hrvatsku stigla nova era – još jedna u nizu aplikacija koja olakšava svakodnevicu te transport čini jednako pouzdanim, dostupnim i povoljnim kao što su neke naoko, banalne stvari; topla voda ili struja u našim kućanstvima. Stvari bez kojih više ne možemo.

Povratak na Net.hr