Došli ste s namirnicama iz dućana i prvo što radite je da voće i povrće spremate u hladnjak kako bi im zadržali svježinu? Da, svi to radimo i mnogi od nas su navikli držati gotovo sve namirnice u hladnjaku kako bi ih sačuvali od kvarenja. Međutim, postoji nekoliko namirnica koje ne bi smjeli držati u hladnjaku, jer to može utjecati na okus, teksturu i kvalitetu. U ovom članku, otkrijte koje su to četiri namirnice kojima nije mjesto u hladnjaku.
Avokado je namirnica koja dozrijeva na sobnoj temperaturi, a ne u hladnjaku. Ako ste ljubitelj guacamolea onda znate da je za njegovu pripremu najbolji zreli avokado, a kako se rijetko može naći u trgovinama zreli avokado, onda vjerojatno imate i male poteškoće s pretvrdim avokadom koji vam se nalazi u hladnjaku. Ako stavite avokado u hladnjak dok je još nezreo, neće dozrijevati, što može uzrokovati da postane tvrd i bez okusa. Međutim, ako avokado dosegne željenu zrelost, a ne želite ga odmah koristiti, možete ga staviti u hladnjak kako biste produžili njegovu trajnost. Luku zaista nema mjesta u hladnjaku, jer kad se luk drži u hladnjaku, to može uzrokovati da postane vlažan i mekan, što može utjecati na njegov okus i teksturu. Umjesto toga, radije luk držite na sobnoj temperaturi, na suhom i tamnom mjestu, a ako vam ostane polovica luka - zamotajte ga i držite na sobnoj temperaturi. Slična stvar je i s bananama.
Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer ako ih držite u hladnjaku kora im može potamniti i postati vlažna što može uzrokovati da se banane brže pokvare. Ako banane držite u hladnjaku, proces zrenja se usporava, što može uzrokovati da postanu tvrde i neukusne pa bi bilo idealno da i njih držite na suhom i tamnom mjestu na sobnoj temperaturi.
Neke namirnice se svakako trebaju čuvati u hladnjaku kako bi se sačuvale, no rajčice, avokado, luk i banane radije čuvajte na sobnoj temperaturi, na suhom i tamnom mjestu kako bi zadržale svoju svježinu, teksturu i okus i pružile divne arome vašim kulinarskim kreacijama.