Play ponuda

Boje vena, boje Dinama! / MNK Futsal Dinamo u lovu na prvi naslov prvaka

Image
26.5.2023.
0:01

U petak, 19. svibnja u Omišu je započelo finale Prve hrvatske malonogometne lige dvobojem između Olmissiuma i Futsal Dinama. Trenutni rezultat u seriji je 1:1 nakon što je domaćin otvorio seriju pobjedom 2:1. Zagrebačka je momčad povela pogotkom Perića, no Omišani su okrenuli rezultat pogocima Kusture i Jurline. Tri dana kasnije Zagrepčani su slavili rezultatom 2:4 – strijelci za goste bili su Postružin, Mužar, Čekol i Jurlina (a.g.), a za domaćine se Pavić dvaput upisao u strijelce.

shimmer fallback
shimmer fallback

Pobliže o futsalu

Futsal je kratica portugalskog futebol de salão, odnosno španjolskog izraza fútbol sala, koje znače dvoranski nogomet. Svoje početke vuče iz Montevidea u Urugvaju gdje je Juan Carlos Ceriani, lokalni učitelj, osmislio ovu verziju dvoranskog nogometa 1930. godine. Sport se igra na tvrdoj podlozi sličnoj košarkaškoj, no teren je znatno manji od nogometnog. Teren je označen crtama, ne koriste se zidovi ni mantinele. Lopta s kojom se igra je manja i tvrđa od nogometne, i manje odskače. Podloga, lopta i pravila svi su više naklonjeni dobroj kontroli lopte i dodavanju na malom prostoru. U igri su posebno naglašeni kontrola, improvizacija, kreativnost i tehnika.

Ceriani je želio napraviti sport koji se može igrati i na otvorenom i u dvorani, a inspiraciju za pravila uzeo je iz više sportova – iz nogometa je preuzeo da se loptom može igrati svim dijelovima tijela osim rukom, iz košarke je preuzeo broj igrača (5 na terenu, odnosno 4 + 1) i trajanje igre (40 minuta aktivne igre), iz vaterpola je preuzeo pravila koja se tiču golmana, a iz rukometa veličinu terena i golova. U broju igrača je ujedno i najveća razlika u odnosu na mali nogomet, koji se u Hrvatskoj najčešće igra s 5 igrača i golmanom.

Prva hrvatska malonogometna liga organizirana je 1992. godine, a u njoj se natječe 10 klubova. U prvom dijelu natjecanja igra se 18 kola dvokružnim bod-sustavom, a u drugom dijelu igra se doigravanje osam najbolje plasiranih klubova nakon prvog dijela sezone. Četvrtfinale i polufinale igraju se na dvije dobivene utakmice, a finale na tri dobivene utakmice.

Finalisti lige stječu pravo nastupa u UEFA Futsal Ligi prvaka.

O Futsal Dinamu

Futsal Dinamo osnovan je 21. ožujka 2012. godine, i funkcionira prema članskom modelu upravljanja prema kojemu članovi kluba na demokratskim izborima biraju svoje rukovodstvo, a poslovanje kluba je u potpunosti transparentno. Prvi demokratski izbori u klubu održani su u srpnju 2015., i klub je tada, potpuno amaterski, krenuo od nule iz druge lige.

Sada poluprofesionalni klub, Futsal Dinamo može se pohvaliti s tri trofeja Kupa regije Sjever, osvajanjem Druge hrvatske malonogometne lige sjever i osvajanjem Lige prvaka drugih liga.

Klubu strastveno pomaže njegov „šesti igrač“, navijači, koji su gromoglasnim navijanjem nebrojeno puta vodili igrače do pobjede.

Uz navijače, Futsal Dinamo zdušno bodre i njegovi sponzori, poput Admirala, koji je prepoznao potencijal u ovoj uspješnoj sportskoj priči.

Finalisti u sezoni 2022/2023.

Olmissium je prvi dio sezone završio kao drugoplasirana momčad s 31 bodom, i gol-razlikom 58:40. Futsal Dinamo bio je četvrta momčad lige i imao je gol-razliku 58:34.

shimmer fallback
shimmer fallback

Momčadi su remizirale u oba međusobna ogleda ove sezone, U 5. kolu 11. studenog 2022. u Zagrebu bilo je 1:1, a u 14. kolu u Omišu završilo je 4:4.

Olmissium prije dvoboja s Futsal Dinamom u playoffu nije znao za poraz – u četvrtfinalu je s ukupnih 2:0 izbacio Pulu (3:2, 4:3 nakon penala), a zatim i Square (4:1, 4:1).

Futsal Dinamo u četvrtfinalu je izbacio Vrgorac nakon 3 utakmice (6:3, 2:6, 3:0), a zatim s ukupnih 2:0 i prvu momčad prvog dijela sezone, Novo Vrijeme (2:1, 3:2).

Inače zagrebačka momčad svoje utakmice igra u Domu sportova, ali dvorana je ipak premala za finale, tako da se Futsal Dinamo za treći (petak, 26. svibnja u 20:15) i četvrti (ponedjeljak, 29. svibnja) dvoboj finala 1. HMNL vraća u Košarkaški centar Dražen Petrović koji nudi oko 2300 mjesta više, a uz koji klub vežu lijepa sjećanja – u Draženovu domu postavili su rekord po broju gledatelja u jednoj ligaškoj utakmici u Hrvatskoj, 1. prosinca 2014. u pobjedi 5:0 protiv Patriota, a tamo su iste godine osvojili i Regionalni kup pobjedom 4:3 protiv tada aktualnog prvaka Alumnusa.

U svakom slučaju, u finalu nam predstoje još barem dvije utakmice u kojima očekujemo vrhunski futsal i strastveno navijanje!