Od svojih skromnih početaka u Napulju kao hrana za siromašne, pa sve do današnjih dana, pizza je najrasprostranjenije jelo na svijetu.
Na svoj put uspjeha pizza je krenula još sredinom 19. stoljeća kad je pizzaiolo (pizza majstor) Raffaele Esposito u čast talijanske kraljice Margherite di Savoie i njezinog gostovanja u Napulju pripremio tri vrste pizza: a) jednu sa svinjskom masti; b) drugu s češnjakom, rajčicama i uljem; c) i treću s mozzarellom, bosiljkom i rajčicama (u bojama talijanske zastave).
Kraljica Margherita se kasnije zahvalila pismom kuharu na izuzetno ukusnim jelima, što je za njega bila velika pohvala, te je zadnju pizzu nazvao u njezinu čast pizza Margherita. Ova je pizza i dan danas standard za sve ostale pizze te se svugdje u svijetu priprema uglavnom na isti način. Od pizze Margherite pa do danas nastale su razne vrste pizza za svačiji okus, Vesuvio, Funghi, Napolitana, Quattro Stagioni, Capricciosa, ...
A najjednostavniji način doći do pizze u Zagrebu je samo nekoliko klikova na Pauza.hr. Dobar tek!