donacija 50.000 kuna za sadnju više od 5.000 stabala / GERMANIA I BORANKA POZIVAJU NA ODGOVORNO PONAŠANJE U PRIRODI!

Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator Boranke: „Zajedno sa Germanijom želimo vratiti zelene šume na crna zgarišta.“

18.6.2021.
12:18
Germania Sport, na fotki: Kristina Džigurski i Dan Špicer

Jesen je za sadnju, a ljeto za pozivanje na dodatni oprez i odgovorno ponašanje građana u prirodi!

Velike površine šuma u Dalmaciji stradale su u vatrenim stihijama, a opasnost kojih ponovno opako vreba u ovo toplo doba godine. Stoga Vas Savez izviđača i Boranka pozivaju da i ovoga ljeta čuvate šume i odgovorno se ponašate tijekom boravka u prirodi. 

Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je 2018. godine najveće volontersko pošumljavanje i obnovu opožarenih područja Dalmacije, kampanju simbolično nazvanu Boranka, koju je podržala i Germania, donacijom od 50.000 kuna za sadnju više od 5.000 stabala. Odabir vrsti koje se sade i lokacija sadnje provodi se  u suradnji sa stručnjacima iz Hrvatskih šuma. U sadnji se koriste isključivo autohtone bjelogorične i crnogorične vrste.

„Boranka, najveća volonterska kampanja pošumljavanja požarišta Dalmacije, nastavlja se i ove jeseni, četvrtu godinu zaredom.  Više od 7000 volontera uz pomoć 50-ak partnera i sponzora, posadilo je u protekle godine više od 85,000 stabala na opožarenim područjima u okolici Splita, Solina, Zadra i Makarske. Izuzetno nam je drago što nam se od ove godine u akcijama pošumljavanja pridružila i Germania kao jedan od najvećih sponzora, uz pomoć kojih ćemo zasaditi 5000 autohtonih stabala bjelogorice i crnogorice i zajedno vratiti zelene šume na crna zgarišta. „ – rekao je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka, pri edukativnom susretu sa menadžericom korporativnog poslovanja Germanie, Kristinom Džigurski.

No, ova sjajna interaktivna kampanja pokrenuta je osim sa ciljem pošumljavanja i sa ciljem podizanja svijesti građana, pogotovo djece, o važnosti šuma, zaštiti prirode, posljedicama globalnog zatopljenja te prevenciji i zaštiti od požara. Edukativne aktivnosti odvijaju se u školama i vrtićima, kao i na drugim javnim prostorima, a  provode ih stručnjaci iz redova izviđača, vatrogasaca, HGSS-a i Hrvatskih šuma.

U sklopu kampanje, od izgorenih borova prikupljenih na požarištima u Dalmaciji, izrađene su bojice – tzv. Boralice. To su pastelne bojice izrađene od pepela borova stradalih u požarima. Građani se u akcije pošumljavanja, osim volontiranjem, mogu uključiti na jedinstven način – korištenjem Boralica, mogu sami nacrtati svoje drvce, dati mu ime i putem posebne web aplikacije ga „posaditi“ u virtualnu šumu.

Za svako nacrtano drvce „posađeno“ na boranka.hr stranici, volonteri Boranke zasadit će pravu sadnicu na požarištu. Kako će rasti virtualna šuma, tako će se povećavati i broj živih sadnica u prirodi. Simbolički, iz spaljenog drveta nastaje novi život – iz crno bijelog požarišta rađa se šuma puna boja.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali