Play ponuda

Prete smrću, al' platu ne daju

shimmer fallback

Iskustvo jedne od pola miliona izrabljenih radnika na crno u Srbiji

4.12.2012.
15:10
Play ponuda

Pošto je ostala bez posla, Ivana Vrcalović iz Beograda se prijavila na konkurs u firmi “Outfit”. Objašnjeno joj je da je reč o poslu prodavca u radnjama ekskluzivne robe za platu od 25.000 dinara, uz radno vreme od šest sati, sa jednim slobodnim danom nedeljno i sa prijavom PIO fondu.

- Međutim, kad sam primljena posle devet dana probnog rada, ispostavilo se da je sve drugačije. Većina radnika nije bila prijavljena, nikada se nije znalo koja smena se radi, koliko traje radno vreme, da ne pominjem svakodnevno omalovažavanje i pritisak nadređenih - priča Ivana za „Blic“.

Pored dogovorenog, njen posao je bio i da neprestano šeta po radnji s pajalicom u ruci, da stoji u izlogu, da izlazi ispred radnje, da plevi biljke u saksijama „kako bi ljudi videli da prodavnica radi“. Za manjak mušterija, menadžerka “Outfita” je krivila radnicu.

Nakon dva meseca bez plate, Ivana je rešila da da otkaz ali joj je rečeno da neće dobiti nikakvu nadoknadu “ jer je odustala”.

Vlasnica firme Marina Lasković je pretila da će Blic, ako bilo šta objavi, tužiti za klevetu. Pretila je i Ivani da će obraćanje medijima platiti životom.

Ubrzo je, ipak, ponovo pozvala i obećala Vrcalovićevoj da će je isplatiti do 12. decembra.

Inspekcija rada je nemoćna u ovom slučaju jer da bi radnik dokazao da radi na crno, inspektor mora da ga zatekne na radnom mestu. Tada je inspektor dužan da protiv poslodavca podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i rešenje kojim nalaže zaključenje ugovora o radu i obavezno osiguranje.

Iz ove institucije su Ivanu mogli jedino da posavetuju da se obrati sudu.

Od januara do oktobra inspekcija rada je zatekla 5.000 građana da rade "na crno".Nakon toga, poslodavci su sa 3.840 radnika zasnovali radni odnos, piše Blic.

Play ponuda
Play ponuda