Play ponuda

Napravite 'čistku' ormara u samo šest koraka

shimmer fallback

Svi mi imamo neki komad odjeće kojeg smo ili dobili na poklon ili kupili za 'kad smršavim 10 kila' ili 'kad jednom odlučim otići na super fancy večeru, iako preferiram pizzu i ćevape'.

30.9.2014.
13:50
Play ponuda

Čišćenje ormara može biti itekako stresan posao. Želite se riješiti nekih stvari no nešto vas uvijek zadrži na mjestu. Zašto? Zato što odjeća nije tek nešto što nosimo nego i naš način izražavanja, što znači da je svaki stari komad pun značenja i značaja koji nadilazi izgled odjevnog predmeta. No i kad znamo sve to, nadamo se da ne želite osvanuti u nekoj od emisija o 'sakupljačima' stvari, nego jednostavno stisnite zube i donesite nekoliko teških odluka.

Dakle, sad kad ste otvorili ormar, svaku stvar uzmite u ruke i pitajte se sljedeće:

1. Sviđa li mi se ovo? Stvarno?

Ako je odgovor potvrdan, odite na pitanje broj dva. No ako ste odgovorili niječno, riješite se tog predmeta. Donirajte ga u dobrotvorne svrhe, prijavite stvari na neku grupu na društvenoj mreži koja se bavi razmjenom ili poklanjanjem odjeće, ili pak, ako je riječ o uščuvanom i lijepom artiklu, prodajte ga online.

2. Ima li kakve mrlje po sebi?

Ako odgovorite niječno, potražite pitanje broj tri. No ako ste odgovorili potvrdno provjerite može li se mrlja lagano ukloniti. Je li riječ o mrlji od čokolade ili ulja? Je li taj predmet zaista zaslužio da odvojite vrijeme i novac potreban za kemijsko čišćenje? Jesu li mrlje od znoja pod pazusima privremene ili se već materijal izlizao na tom dijelu? Ako su postale trajni dio odjevnog predmeta, bacite ga.

3. Je li izlizano?

Ako jest, odmah bacite. Ako pak nije, prijeđite na sljedeće pitanje. No pripazite, jer biste mogli upasti u zamku ostavljanja odjeće na 'za po kući' hrpi. Na kraju vam se može dogoditi da imate 10 'za po doma' majica i tri za van. Nemojte gomilati odjeću koju ćete presvlačiti jedino kod kuće, jer ćete opet zakrčiti ormare.

4. Je li ocufano, poderano ili pohabano?

Ako nije, idemo na sljedeće pitanje. No ako jest, probajte provjeriti bi li krojač jednostavno mogao riješiti problem. Ako bi, a nije riječ o majici koju ste platili 30 kuna na tržnici, a kod krojača biste morali ostaviti 100 kuna, stavite je na stranu i pripremite kako biste je što prije odnijeli na popravak.

5. Paše li vam?

Ako da, super, idemo dalje. No ako ne, možda bi najpametnije bilo da se odmah riješite tog komada. Naime, nema goreg od 'nekad mi je super stajalo, bude opet'. Jedna stvar je ako je riječ o sjajnoj haljini koju krojač mora samo malo proširiti/suziti i opet je kao nova, no ako je riječ o hlačama koje su šest brojeva premale, nemojte si davati lažne nade. Nema veze je li novo, skupo ili baš u trendu. Ako vam ne paše, riješite se toga.

6. Kad ste posljednji put to nosili?

Ako ste neki odjevni predmet nosili unutar godine dana, onda ima zeleno svjetlo, no ako ste dogurali sve do šestog pitanja, a neku odjeću niste nosili dulje od godinu dana, ostavite je sa strane. Složite je, smjestite u plastičnu vrećicu kako bi je zaštitili i smjestite u neku ladicu ili kutiju. To je i dalje savršeno dobar komad odjeće, koji vam jednostavno trenutno ne odgovara iz nekog razloga. No nema smisla ni da zauzima mjesto u garderobi ako ga ne nosite. Označite kutiju ili vrećicu u kojoj se nalazi (po mogućnosti navedite i sadašnji datum), te provjerite za godinu dana kako se osjećate u vezi njega. Ako vam se i tad neće nositi, riješite ga se.

Play ponuda
Play ponuda