Evo kako spriječiti gubitak kose

Svi mi svakodnevno gubimo kosu i to je normalno, ali ako primijetite da nakon pranja kose ili nakon četkanja ispada sve više kose, zaustavite to prije nego situacija izmakne kontroli.

2.6.2012.
12:10

Uzimajte dodatno vitamin C i željezo

Do pojačanog gubitka kose može doći zbog nedostatka željeza u krvi. Nedostatak željeza smanjuje razinu crvenih krvnih stanica koja su od ključnog značaja za zdravlje kose. Sačuvajte vašu kosu na jeftin i učinkovit način pomoću željeza kojeg ćete uzimati sa C vitaminom, koji pomaže apsorpciji željeza.

Obnovite svoju prehranu

Jedite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i skuše i to dva ili tri puta tjedno. Osim toga pomažu i lanene sjemenke koje možete svakodnevno jesti sa salatama (dovoljna je jedna žlica) te žitarice.

Izbjegavajte pregrijavanje kose

Kada koristite sušilo za kosu izbjegavajte vrući zrak te minimalizirajte 'peglanje' kose. Poželjno bi bilo da i ako bojite kosu na nju nanosite samo boju koja se za dvije nijanse razlikuje od vaše prirodne boje kose. Za korištenje boja koje su dosta svjetlije ili tamnije od vaše prirodne boje potrebne su jače kemikalije koje oštećuju kosu. Ako koristite gel ili lak za kosu, kosu dobro počešljajte prije nego se osuši i prije nego nanesete navedena sredstva.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom

Ima nekoliko zdravstvenih stanja koja mogu dovesti do gubitka kose, uključujući stres, bolesti štitnjače, anemiju te lijekovi za bolesti srca. Obratite se svom liječniku ako primijetite da vam kosa ispada znatno više nego što je to normalno kako bi bili sigurni da nije u pitanju neki od navedenih razloga.

Provjerite svoje obiteljsko stablo

Najčešći uzrok gubitka kose je povezan s genima. Ako su vaša majka i otac rano počeli gubiti kosu, pojačajte unos omega-3 masnih kiselina. Doktor Andrew Weil savjetuje da u prehranu unesete dodatke kao što su riblje ulje, više ribe te sjemenke lana i laneno ulje, piše na stranici health.yahoo.net.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali