Play ponuda

Hrvatski naučnici: Kokošji virus uništava rak

shimmer fallback

Tvrde da su na korak od vakcine

29.3.2013.
18:11
Play ponuda

Virus pilića, koji je izolovao profesor Hrvoje Mazija sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu davne 1999. godine, može postati lek protiv ljudskih tumora.

Naime, dalja istraživanja pokazala su da ovaj virus razara ćelije tumora. Profesoru Maziji su se u radu pridružili dr. Siniša Ivanković sa zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, prim. dr. Dinko Čović, koji je donedavno radio na zagrebačkkoj Klinici za tumore i prof. dr. Mladen Merčep, lekar koji trenutno radi u Švajcarskoj.

U ovom trenutku tvrde da bi im trebalo samo dve nedelje da razviju vakcinu protiv tumora Ono što ih sprečava je nedovoljna podrška nadležnih u državi, pa će, kako kažu, možda biti prinuđeni da patent prodaju nekom stranom istraživačkom centru, pišu 24sata, a prenosi portal Net.hr.

Frka opasna za perad, delotvorna za čoveka

Virus koji je Mazija izolovao nazvan je ZG1999HDS – ZG kao Zagreb, mesto gde se to desilo, 1999. kao godina kad je izolovan i HDS kao prva slova imena Hrvoje, Dinko i Siniša.

Pre tog zvaničnog imena imao je i jedno nezvanično - Frka. Nazvali su ga tako jer je u naučnim krugovima izazvao neviđeno uzbuđenje. Neki su, čak, u početku pokušali da ospore to otkriće. Virus je na vreme zaštićen patentom, pa ga ne sme koristiti niko osim ovih hrvatskih stručnjaka.

U pitanju je virus tipa Newcastle (NDV) koji napada domaću perad i pernatu divljač i uglavnom ima tragične posledice po njih. Može da pređe i na čoveka, ali pritom izaziva samo blagu prehladu.

Uništio ćelije tumora za 72 sata

Hrvatski naučnici su virus ubrizgali miševima koji su imali tumore debelog creva i dojke i ostali iznenađeni rezultatima – virus je za samo 72 sata uništio sve maligne ćelije!

- Normalnim, zdravim ćelijama virus gotovo uopšte ne šteti, a napada isključivo maligne, koje prepoznaje po njihovim receptorima - objašnjavaju prof. Mazija i dr. sc. Ivanković.

Virusi poput ZG1999HDS imaju mogućnost da se spoje sa određenim ćelijama u organizmu, kao što su, na primer, limfociti, koji, zatim, potpuno zaštite virus i neoštećenog ga odvedu do maligne ćelije. Tada virus počinje blagotvorno da deluje na organizam uništavajući tumor.

U kombinaciji sa konvencionalnim terapijama, virus ima sinergijski učinak, odnosno, primenom oba tretmana međusobno se pojačava dejstvo na organizam.

Play ponuda
Play ponuda