Godina izbivanja iz EU Hrvatsku košta milijardu €

Hrvatska u ponedjeljak zatvara samo jedno poglavlje, a ne otvara niti jedno, zbog čega je izvjesno da RH ove godine neće završiti pregovore s EU.

14.4.2010.
8:55
VOYO logo

arti-201004120029006Hrvatska na sljedećoj međuvladinoj konferenciji u ponedjeljak zatvara samo jedno poglavlje – Sloboda kretanja roba, a ne otvara niti jedno. Dakle, sva tri dosad neotvorena poglavlja ostaju u tom statusu i dalje - Tržišno natjecanje , Pravosuđe i Vanjska politika i sigurnost.

Treba naglasiti da je u slučaju ovoj posljednjeg poglavlja Slovenija uklonila sve svoje rezerve, ali poglavlje neće moći biti otvoreno zbog administrativne tromosti Europske komisije koja nije pripremila sve potrebne materijale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji list piše kako se iz krugova bliskih hrvatskim pregovaračima doznaje da je španjolsko predsjedništvo sklono sazivanju još jedne, izvanredne međuvladine konferencije u svibnju kako bi se barem donekle ubrzao pregovarački proces.

No, ove vijesti potvrđuju, piše Jutarnji, kako Hrvatska neće ove godine završiti pregovore s EU, te se ulazak može očekivati najranije 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003180091006Treba napomenuti da u tom slučaju Hrvatska gubi puno, jer je EU u svojoj financijskoj strategiji Hrvatskoj, kao očekivanoj članici 2012., namijenio tri milijarde eura, a taj novac bismo mogli koristiti do kraja europske financijske strategije, dakle 2014.

Pretpostavlja se da bi Hrvatska na godinu mogla izvući oko milijardu eura, a ako ne uđemo u EU, tih milijardu eura propada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003150483006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo