Play ponuda

SINDROM USPAVANE LJEPOTICE: / Djevojka (22) zaspala na kauču prije pet godina, od tada se rijetko budi...

Image

Beth Goodier (22), dijagnosticiran je Kleine-Levin sindrom (KLS). To je jako rijetko stanje koje je poznato i kao sindrom 'uspavane ljepotice'. Zaspala je u studenom 2011.

29.11.2016.
12:49
Play ponuda

Naime, u studenom prije pet godina je zaspala i nije se probudila kako treba šest mjeseci, piše Daily Mail. Spavala je 22 sata dnevno i samo se katkad budila da bi u transu nešto pojela i popila te otišla na WC.

Njezina majka Janine je izračunala da Beth prespavala 75 posto vremena u posljednjih pet godina.

Iako je stanje poznato i kao sindrom 'uspavane ljepotice', frustrirana Beth kaže kako joj život nije bajka jer joj bolest oduzima mladost.

Iz tog sna je ništa ne može probuditi, pa čak ni buka ni galama. Život joj prolazi u pidžami, a kuću napušta smao kada ide liječniku, ali i tada je u kolicima jer je preumorna da bi hodala.

shimmer fallback
shimmer fallback

Sve što njezina majka može učiniti je sjesti i čekati da se 'prekidač' u glavi njezine kćeri okrene..

"Mogla bi se već sutra probuditi i onda kreće utrka s vremenom da nadoknadi sve propušteno. No, nitko ne zna kada bi opet mogla zaspati", kaže Janine.

Samo 1.000 ovakvih slučajeva širom svijeta je poznato i za sada nema lijeka.

"Većina mojih prijatelja su odselili od svojih roditelja, ali ja ne mogujer se mama mora neprestano brinuti o meni. Kao da je netko stusnuo 'pauzu' na moj život", kaže studentica iz Greater Manchestera.

Malo se zna o tome što izaziva poremećaj spavanja, a još manje o tome kako ga izliječiti. Ono što je poznato je da uglavnom pogađa tinejdžere. Prosječna dob kada počinju prvi simptomi je 16. godina, a bolest traje oko 13 godina, uništavajući mladim ljudima nade za polaganjem ispita, odlaska na fakultet ili građenje karijere.

Play ponuda
Play ponuda