TEŠKA NEUROLOŠKA OŠTEĆENJA

ŽIVOT JOJ SPASIO NOVINSKI ČLANAK: Beba zamalo umrla zbog obične puse u obraz

Brooke Henderson rodila se prije mjesec dana. Nju i mamu, Claire, posjećivalo je mnogo ljudi. Čestitajući, jedan od njih je poljubio bebu. Imao je herpes (simplex, HSV 1). Beba je zamalo umrla.

Claire kaže, kako se ranica uopće nije vidjela. No virus se prenosi i slinom. Dok je hranila svoju kći, Claire je primijetila otečene usne i krasticu karakterističnu za herpes. Nasreću, dok je bila u četvrtom mjesecu trudnoće prijateljica joj je poslala članak o opasnostima herpesa za bebe, te je znala da smjesta mora malu Brooke odvesti u bolnicu.

Liječnici su odmah preuzeli bebu, a zbog teškog stanja odmah testirali jetru i mozak kako bi uočili eventualna oštećenja. Nasreću, mama je reagirala na vrijeme.

“Da je ostavljena, infekcija se lako mogla proširiti i, u najgorem slučaju, biti fatalna”, šokirana je mama.

Liječnici budno paze, ali…

“Ovakvi slučajevi su rijetki, ali iznimno opasni” upozorava dr. Bonnie Maldonado, profesorica pedijatrijske medicine specijalizirana za infektivne bolesti na Stanfordu. Ističe kako zaraza tijekom prvog mjeseca života može izazvati teška neurološka oštećenja pa čak i smrt. Ipak, većina beba ima antitijela od majke ( obzirom na to da je velika većina žena barem jednom u životu imalo herpes).

“To je jedna od onih bolesti na koju jako pazimo, ali je rijetka” dodaje. Obje varijante herpesa (HSV -1 i HSV-2) može prenijeti i majka tijekom porođaja.

 

Buzzfeed,com/Magazin.hr

Povratak na Net.hr