Zdravija roštiljada uz ružmarin i višnje

Počela je sezona roštiljanja no ne zaboravite da prženje i kuhanje mesa na visokim temperaturama ima za posljedicu stvaranje kemijskih spojeva koji mogu povećati rizik od karcinoma.

15.4.2010.
9:37
VOYO logo

Srećom po nas dodavanjem ružmarina i kiselih trešanja uvelike možete smanjiti stvaranje opasnih tvari, piše Ordinacija.hr.

Istraživači Sveučilišta u Kansasu nedavno su proučavali utjecaj dodavanja ekstrakta ružmarina mljevenoj junetini. Uz alkohol, ovaj ekstrakt sadrži mješavinu ružmarinske kiseline, karnosola i karnosolne kiseline. Istraživači su utvrdili kako dodavanje spomenutog ekstrakta mesu smanjuje razinu kancerogenih heterocikličkih amina od 30 do 100 posto. Uz to, znanstvenici su otkrili kako se zbog dodavanja 2 posto ekstrakta ružmarina piletini na žaru ukupna količina heterocikličkih amina smanjila sedam puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na efekt smanjivanja kancerogenih spojeva djeluju i dvije sorte višanja. Njihov su ekstrakt, za potrebe istraživanja znanstvenici dodali pljeskavicama pripremljenima od mljevene junetine. U odnosu na obične pljeskavice, u onima s ekstraktom trešanja zabilježeno je značajno smanjenje heterocikličkih amina.

I druge su namirnice pokazale svoju sposobnost smanjivanja formiranja kancerogenih spojeva za vrijeme kuhanja. Med je odličan za marinade, a pruža i sjajan okus. On također blokira proizvodnju heterocikličkih amina i drugih kancerogenih tvari tijekom roštiljanja. Druge uobičajene namirnice koje smanjuju kancerogene spojeve su: bosiljak, metvica, kadulja, mažuran, origano, češnjak i timijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo