Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Zdravija roštiljada uz ružmarin i višnje

Počela je sezona roštiljanja no ne zaboravite da prženje i kuhanje mesa na visokim temperaturama ima za posljedicu stvaranje kemijskih spojeva koji mogu povećati rizik od karcinoma.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Srećom po nas dodavanjem ružmarina i kiselih trešanja uvelike možete smanjiti stvaranje opasnih tvari, piše Ordinacija.hr.

Istraživači Sveučilišta u Kansasu nedavno su proučavali utjecaj dodavanja ekstrakta ružmarina mljevenoj junetini. Uz alkohol, ovaj ekstrakt sadrži mješavinu ružmarinske kiseline, karnosola i karnosolne kiseline. Istraživači su utvrdili kako dodavanje spomenutog ekstrakta mesu smanjuje razinu kancerogenih heterocikličkih amina od 30 do 100 posto. Uz to, znanstvenici su otkrili kako se zbog dodavanja 2 posto ekstrakta ružmarina piletini na žaru ukupna količina heterocikličkih amina smanjila sedam puta.

Na efekt smanjivanja kancerogenih spojeva djeluju i dvije sorte višanja. Njihov su ekstrakt, za potrebe istraživanja znanstvenici dodali pljeskavicama pripremljenima od mljevene junetine. U odnosu na obične pljeskavice, u onima s ekstraktom trešanja zabilježeno je značajno smanjenje heterocikličkih amina.

I druge su namirnice pokazale svoju sposobnost smanjivanja formiranja kancerogenih spojeva za vrijeme kuhanja. Med je odličan za marinade, a pruža i sjajan okus. On također blokira proizvodnju heterocikličkih amina i drugih kancerogenih tvari tijekom roštiljanja. Druge uobičajene namirnice koje smanjuju kancerogene spojeve su: bosiljak, metvica, kadulja, mažuran, origano, češnjak i timijan.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike