"Od davnina se zapravo u kulinarstvu u spremanju jela koristio med, a ne šećer jer šećer je bio jako skup", objašnjava pčelar Ranko Anđelini, predsjednik udruge pčelara Lipa iz Pazina.
Danas je situacija obrnuta – med je skup, a šećer jeftin. Ali tijekom cijele veljače za samo 120 kuna u vrhunskim istarskim restoranima mogu se kušati jela s medom u neočekivanim kombinacijama, u pet slijedova.
"Mi smo došli zbog kozica, ali smo svi prste polizali kad su došla pačja prsa na bazi istarskog muškata i lijepo to sve s domaćim medom i raznim začinima", kaže Katerina Badurina.
U Istri med proizvodi 420 OPG-ova s preko 13,000 košnica.
"Cilj je bio da spojimo upravo naše proizvođače, naše OPG-ove koji imaju vrsne proizvode sa našim ugostiteljskim objektima da bi se dakle namirnice lokalne koje se ovdje na našem području proizvode koristile u našoj gastronomskoj ponudi", objašnjava šefica TZ-a Središnje Istre Sanja Kantaruti.
Kulinarski trik za kuhare početnike
Ako ste kuhar početnik držite se bagremovog meda jer je neutralan. Ako pak hoćete nešto više ubacite med s više karaktera.
"Neke vrste meda koje imaju izraženu aromu kao na primjer lipa, kesten, medljikovac i to, onda treba sljubit s jelom i tu se zapravo dobije ona prava punoća", otkriva Ranko Anđelini.
"Imali smo skutu, kozice marinirane sa medom, tabaskom, votkom - jedna dobra salata. Imamo integralnu paštu, malo meda, opet malo naranče, malo oraha i pačja prsa u umaku od meda i muškata", otkriva šefu kuhinje restorana Drugi Peron Janjić Josip.
Prepoznati pravi med najvažniji je i najteži zadatak, ali pravi majstori od njega stvaraju vrhunske delicije.
Pročitajte još:
- Što će se dogoditi ako svaku večer pojedete žlicu meda?
- Jeste li za zrak od mrkve ili sladoled od duhana? Predstavljamo vam molekularnu kuhinju!
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!