pravac u istru /

Vrhunske delicije s medom: ne propustite priliku da probate med u potpuno neočekivanim kombinacijama

Ako vam je dosta meda u čaju pokušajte s pačjim prsima ili kozicama. Nije to ništa novo tvrde istarski pčelari – samo zaboravljeno

11.2.2019.
10:52
VOYO logo

"Od davnina se zapravo u kulinarstvu u spremanju jela koristio med, a ne šećer jer šećer je bio jako skup", objašnjava pčelar Ranko Anđelini, predsjednik udruge pčelara Lipa iz Pazina.

Danas je situacija obrnuta – med je skup, a šećer jeftin. Ali tijekom cijele veljače za samo 120 kuna u vrhunskim istarskim restoranima mogu se kušati jela s medom u neočekivanim kombinacijama, u pet slijedova.

"Mi smo došli zbog kozica, ali smo svi prste polizali kad su došla pačja prsa na bazi istarskog muškata i lijepo to sve s domaćim medom i raznim začinima", kaže Katerina Badurina.

U Istri med proizvodi 420 OPG-ova s preko 13,000 košnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je bio da spojimo upravo naše proizvođače, naše OPG-ove koji imaju vrsne proizvode sa našim ugostiteljskim objektima da bi se dakle namirnice lokalne koje se ovdje na našem području proizvode koristile u našoj gastronomskoj ponudi", objašnjava šefica TZ-a Središnje Istre Sanja Kantaruti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kulinarski trik za kuhare početnike

Ako ste kuhar početnik držite se bagremovog meda jer je neutralan. Ako pak hoćete nešto više ubacite med s više karaktera.

"Neke vrste meda koje imaju izraženu aromu kao na primjer lipa, kesten, medljikovac i to, onda treba sljubit s jelom i tu se zapravo dobije ona prava punoća", otkriva  Ranko Anđelini.

"Imali smo skutu, kozice marinirane sa medom, tabaskom, votkom - jedna dobra salata. Imamo integralnu paštu, malo meda, opet malo naranče, malo oraha i pačja prsa u umaku od meda i muškata", otkriva šefu kuhinje restorana Drugi Peron Janjić Josip.

Prepoznati pravi med najvažniji je i najteži zadatak, ali pravi majstori od njega stvaraju vrhunske delicije.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
stipendisti
NOVO
VOYO logo
Još iz rubrike
Image
ŠTO VIŠE DJECE, TO BOLJE /

Znanstvenici tvrde: 'Roditeljstvo štiti moždane funkcije povezane sa starenjem'