Što sve pojedete s pomfritom

shimmer fallback

Zbog velike količine masti, a malo hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala i antioksidansa), pomfrit nije hrana koju biste trebali često jesti.

27.6.2013.
7:39
Play logo

Što se krije u pomfritu iz restorana brze hrane? Dr. Christopher Ochner , znanstveni suradnik na New York Obesity Nutrition Research Center at St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center, u porciji pomfrita izmjerio je 500 kalorija, 25 grama masti i 63 grama ugljikohidrata, 350 mg natrija, 6 grama vlakana i 6 grama proteina. No, to nije sve što je našao.

Primjerice, za vegetarijance će možda biti šokantno da neki u pomfrit ubacuju prirodni okus govedine koji sadrži i hidroliziranu pšenicu i mlijeko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biljno ulje (mješavina)

U restoranima brze hrane pomfrit se prži jednom prije smrzavanja, te nakon dostave u restoran. Veći dio masti u fritezama je često hidrogenirano sojino ulje. Kad sojino ulje prođe proces hidrogenacije, nezasićene masti postaju zasićene. To olakšava pečenje i sprečava da se ulje užegne, ali transmasnoće su snažno povezane s bolestima srca.

Limunska kiselina

Ovaj uobičajeni konzervans smatra se sigurnim za upotrebu, ali ima nešto uznemirujuće. Naime, krumpir zbog toga može trajati mjesecima.

TBHQ

Ovaj iznimno moćan konzervans nalazi se u mnogim proizvodima. Studije na životinjama su ga povezale s čirom želuca i oštećenjem DNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dekstroza

Još jedna riječ za šećer. Problem je što je on treći po zastupljenosti sastojak u pomfritu, odmah nakon krumpira i ulja. Nova istraživanja pokazuju da tijelo može pretvoriti šećer koji se nalazi u hrani u masne naslage lakše nego što može pretvoriti masti u salo. Dakle, šećer može biti gori od masnoća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pirofosfati

Krumpirići će zbog ovog konzervansa zadržati svjež izgled i zlatnosmeđu boju i u sljedeća dva mjeseca. Isti sastojak se često nalazi u komercijalno pripremljenim kolačima, pudingu, vaflima, palačinkama, suhomesnatim proizvodima i ribljim konzervama.

Play logo

Različiti proizvođači znaju u krumpire ili ulje dodati i još neke sastojke. No, i nabrojani mogu biti potencijalno opasni. Dr. Ochner smatra da su zasićene masnoće u hrani najopasniji dio hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog velike količine masti, a malo hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala i antioksidansa), pomfrit nije hrana koju biste trebali često jesti. A ako ga baš jako volite, radije ga pripremite kod kuće i ostavite da se iscijedi tako da nema puno ulja.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo