Vitamin koji 'zamjenjuje' antibiotik

Visoke doze vitamina B3 znatno povećavaju sposobnost imunološkog sustava da se bori s bakterijama.

12.10.2012.
8:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nedavno provedena istraživanja su dokazala da nikotinamid, poznat kao vitamin B3, potiče obrambeni sustav organizma da stvara antitijela koja su sposobna uništiti bakterije otporne na antibiotike, odnosno tzv. superbakterije.

Naime, mutacija određenih gena dovodi do pojačane osjetljivosti na bakterijske infekcije, a najveći problem predstavlja i mutacija bakterija, koje sve češće postaju otporne na sve poznate antibiotike, pa čak i one posebno pravljene za njihovo uništavanje.

Istraživanja su pokazala da neke opasne infekcije nastaju kao posljedica nedostatka određenih proteina u neutrofilima, ali da visoke doze vitamina B3 pojačavaju lučenje ovog proteina u ćelijama imunološkog sustava.

Iako je isprva provedeno na miševima, ovo je istraživanje i na ljudskim stanicama dalo identične rezultate. Ali doze vitamina B3 koje su korištene, tzv. terapijske doze, ne mogu se u tijelo unijeti normalnom prehranom.

Ipak, dobra je vijest da nema opasnosti od predoziranja jer se upotrebljena količina vitamina B3 već koristi u nekim drugim terapijama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali