SMRTONOSNA PRIJETNJA / Ovaj virus ima smrtnost do 75 posto, cjepiva nema, a pojavili su se novi slučajevi

Virus nipah nalazi se na listi WHO-a kao prijetnja za moguće epidemije

12.10.2021.
15:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Virus koji izaziva povraćanje, upalu pluća, oticanje mozga i epileptične napadaje otkriven je 1998. godine u Maleziji. Stopa smrtnosti kreće se između 40 i 75 posto. Posebno zabrinjava dugo inkubacijsko razdoblje koje može trajati do 45 dana.

Do prijenosa na čovjeka dolazi kada šišmiši svojim urinom ili slinom kontaminiraju voće koje se potom konzumira neoprano ili neoguljeno, a iako rijedak, moguć je prijenos i s čovjeka na čovjeka.  A upravo od toga strahuju znanstvenici – ako bi ovaj virus postao zarazan poput covida, posljedice bi bile katastrofalne.

Doktorica Sarah Gilbert rekla je: "Danas svi znaju kako se SARS-CoV-2 proširio svijetom. Mutirao je, evoluirao i završili smo s varijantom delta koja je vrlo prenosiva", počinje znanstvenica i upozorava.

"Ako dobijemo delta varijantu (evoluiranu da bude zaraznija) nipah virusa, onda odjednom imamo visoko prenosivi virus sa 50 posto smrtnosti", ističe, prenosi Sun.

Radila na cjepivu, no pandemija je sve izbrisala

Tijekom događaja na Cheltenham Literature Festivalu, Gilbert je rekla da se njezin tim bori za prikupljanje novca potrebnog za razvoj cjepiva protiv već poznatih bolesti, ali samo onih koje će se tek pojaviti. Prije početka rada na cjepivu Oxford-AstraZeneca u siječnju prošle godine, Gilber je rekla da je radila na cjepivima za virus nipah, lassa groznicu i MERS. No njezin se rad se unazadio otkako je krenula pandemija.

"U pandemiji smo naučili da možemo učiniti stvari brže, možemo učiniti stvari bolje. Želimo primijeniti ​​te lekcije, ali trebaju nam sredstva", kaže i nastavlja:

"Potrebne su nam zalihe cjepiva protiv patogena za koje već znamo, jer kako će izgledati ako odjednom dođe do velike epidemije nipaha koja se počinje širiti svijetom? Znamo za opasnost godinama, a počeli smo stvarati cjepivo prije pet godina, ali to još nismo učinili, nije dovršeno."

A virus se ponovno javio ove godine

No nije jedina koja strahuje od ovog virusa. Nakon izbijanja zaraza u Indiji 2018. Svjetska zdravstvena organizacija je stavila nipah na vrh ljestvice virusa koji bi mogli izazvati buduće epidemije.

Nakon tri godine, ponovo su zabilježeni novi slučajevi u Indiji. Tamo je i 12-godišnji dječak umro od ovog virusa.

Možda će te zanimati

'TO JE STAJALO ŽIVOTA NEKOLIKO TISUĆA LJUDI' /

Šprajc očitao bukvicu Berošu zbog Lauca: 'Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako smrtno ozbiljnu stvar'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali