Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

HRANA DOSTOJNA VALHALE

VIKINŠKA PREHRANA! Meso divljači i povrće, po uzoru na drevne Skandinavce, garantiraju vitku liniju

Ishrana po uzoru na Vikinge, najnoviji je gastronomski trend, koji je srušio meditaransku prehranu s trona najzdravije i za vitku liniju, najpoželjnije prehrane. Nordijska prehrana podrazumijeva znatno više divljači na stolu.

Danci koji konzumiraju namirnice svojstvene za krajnji sjever Europe dnevno unesu i do 422 kalorije manje te smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa za 20 do čak 40 posto.

Evo što bi trebalo imati u kuhinji:

1. Raženi kruh

Za razliku od bijeloga, raženi kruh potrebno je dvostruko duže žvakati i jednako toliko probavljati. Bogat je manganom, koji je dobar za razvoj kostiju. Dobar raženi kruh mora biti u potpunosti sačinjen od raži, specifičnog je okusa i može ga se pronaći u domaćim pekarnicama.

2. Povratak korjenima

Krumpir, peršin i sve ostalo što raste ispod zemlje odlično je za prehranu. Crvena repa ili cikla, bogata je antioksidansima, koji su glavni krivci za njezinu boju. Betalaini, crveni pigmenti, pomažu u vežu toksine na sebe i eliminiraju ih iz tijela.

OKREĆU PREHRANU NAGLAVCE: Švedska odbacuje dogmu o nemasnoj hrani iz jako dobrog razloga

3. Meso divljači

divljac

Srnetina, zečetina, veprovina, u slučaju Vikinga, to je meso soba, idealno je za prehranu po nordijskoj recepturi. Dobra zamjena divljači je janjetina i teletina. Losos, haringe i tunjevina idealna su dopuna prehrani. Meso ne treba jesti više od tri puta tjedno.

4. Ulje iz uljane repice

canola

Niti maslinovo niti suncokretovo. Ulje iz uljane repice, a zovu ga još i kanolino ulje, baza je svih jela vikiške dijete. Odlično je za visoke temperature kuhanja, pa je pogodno za prženje, pečenje i roštiljanje.

 

Povratak na Net.hr