U TV serijama ne znaju pomoći epileptičarima

Kriva praksa savladavanja osobe, sprečavanja nekontroliranih pokreta ili stavljanja predmeta u usta osobe koja ima epileptični napad prikazuje se u 46 posto scena u najpopularnijim TV serijama.

Novo istraživanje pokazalo je kako se, u većini slučajeva, u američkim TV serijama pružanje prve pomoći ne prikazuje pravilno, piše Biologija.com.hr.

Istraživački tim proučavao je sve epizode triju trenutačno najgledanijih serija medicinske tematike u SAD-u: Uvod u anatomiju, Dr. House i Privatna praksa te posljednjih pet sezona serije Hitna služba. U 327 epizoda dogodilo se ukupno 59 epileptičnih napada, od čega se 51 napad dogodio u bolničkom okruženju. Gotovo sve aktivnosti prve pomoći pružali su likovi liječnika i medicinskih sestara.

Neprikladne prakse, uključujući savladavanje osobe, pokušaje sprječavanja nekontroliranih pokreta ili stavljanja nekog predmeta u usta osobe koja ima napad, dogodile su se u 25 slučajeva, što je gotovo 46 posto vremena. Pravilan način pružanja prve pomoći vidljiv je u 17 slučajeva napada ili 29 posto vremena, dok pravilnost izvođenja prve pomoći nije bilo moguće utvrditi u 15 slučajeva, tj. 25 posto vremena.

“Televizijske serije potencijalno su moćan medij za educiranje javnosti o metodama prve pomoći”, izjavio je Andrew Moeller, autor studije s kanadskog Sveučilišta Dalhousie. “Naši rezultati pokazuju da je gotovo polovicu vremena u televizijskim serijama netočno prikazano pružanje prve pomoći kod epileptičnih napada. Smatramo kako bi ljudi s epilepsijom mogli i trebali kontaktirati televizijsku industriju te tražiti pravilnije konzultacije autora serija sa stručnjacima kako bi se ovo stanje promijenilo.”

1. Ostanite mirni.
2. Osobu okrenite na bok i držite joj glavu okrenutu prema tlu
(da se ne bi ugrizla za jezik ili se njim zagušila)
3. Ispod glave stavite joj nešto meko da se ne bi udarila u glavu
4. Gledajte na sat prateći dužinu napada
5. Pozovite hitnu pomoć ukoliko je napad
a) duži od 5 minuta
b) prvi put
c) takav da se osoba ozljeđuje ili povraća

Ne pomičite je na drugo mjesto, ne pritišćite na tlo niti pokušavajte savladati
Ne otvarajte joj usta niti joj stavljajte išta u njih
Ne dajite joj vodu, dok se sasvim ne osvijesti

1. Nakon napada umirite osobu, pustite da se smiri, možda legne na neko primjereno mjesto pa čak i malo odspava.
2. Kad se smiri pitajte ga zna li koliko je sati i gdje se nalazi. Ukoliko smetenost i dalje traje i čovjek je ozlijeđen pozovite hitnu pomoć.

Povratak na Net.hr