BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA

U POTRAZI ZA ODGOVOROM NA KLJUČNO PITANJE: Bismo li trebali jesti sladoled za doručak?

Ponovo su se pojavile vijesti koje vas vjerojatno neće iznenaditi, ali će vas oduševiti – sladoled za doručak znatno jača vašu mentalnu sposobnost i budnost.

Na prvi pogled, ovo izgleda potpuno logično. Svi vole sladoled i kad bi mogli, jeli bi ga što je više moguće. Znamo da bi to bilo loše za nas, ali što ako jednostavno uzmemo malo umjesto doručka. Sigurno je bolje od kruha.

Tko je to otkrio?

No pokazalo se kako se tu ne radi o poboljšanju kognitivnih sposobnosti. Naime, kada je vijest o koristi sladoleda prošle godine postala viralna, nitko nije mogao pronaći originalnu studiju na kojoj se vijest temeljila.

Barem ne na engleskom.

Kako se ova ‘vijest’ ponovo počela širiti internetom, IFLScience je krenuo u potragu za izvorom.

Prošlogodišnje su vijesti kao autora istraživanja navodile profesora Yoshihika Kogu s japanskog sveučilišta Kyorin, koji stvarno postoji.

Problem s kontrolnom grupom

U sklopu njegovog znanstvenog eksperimenta od sudionika se tražilo da svako jutro pojedu tri velike žlice sladoleda.

Zatim su morali izvršiti određen broj mentalnih vježbi, i u usporedbi s kontrolnom grupom, oni koji su jeli sladoled brže su rješavali zadatke.

Čak su demonstrirali i povećanje specifične neuralne aktivnosti povezane s koncentracijom i mentalnom koordinacijom.

ŠTO UJUTRO PRVO JEDETE: Može li vas konzumiranje sladoleda za doručak učiniti pametnijima?

Koga je jednoj drugoj grupi davao da piju jako hladnu vodu kako bi ih šokirao i razbudio, a iako je i to imalo nekog učinka, sladoled se pokazao kao daleko najbolji stimulant.

Izgleda sjajno, ali nažalost ne predstavlja idealan doručakFoto: Thinkstock

No ovdje je kvaka – kontrolna grupa nije jela ‘normalan’ doručak, već nisu jeli ništa. Tako da je vjerojatniji razlog zašto je grupa koja je jela sladoled bila bolja od kontrolne taj ta su ipak nešto doručkovali, te su imali energije da normalno izvrše zadatke.

Ispada da se radi o dosta nepotpunom istraživanju. Mrzimo što to moramo reći, izgleda da ipak ne biste trebali jesti sladoled za doručak, osim ako ne želite češće posjećivati zubara.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr