Najveći svjetski proizvođač hrane donio veliku odluku za zdravlje svih nas

Nutricionisti će vam uvijek savjetovati da ne kupujete industrijski prerađene proizvode i polugotove ili gotove mješavine s podužom listom sastojaka.

5.11.2013.
10:32
VOYO logo

Iz poznate tvrtke sa sjedištem u Švicarskoj poručili su da će smanjiti količine soli u svim svojim proizvodima širom svijeta i to zbog novih UN-ovih smjernica. Naime, stručnjaci iz UN-a su početkom godine poručili da odrasle osobe trebaju ograničiti unos soli na najviše pet grama na dan, a u Nestleu, koji je najveći proizvođač hrane i pića na svijetu, odlučili su to uzeti u obzir.

Promjene će se vidjeti na stotinama Nestleovih proizvoda, uključujući juhe, tjesteninu, mješavine za polugotova jela i deserte, smrznute i ohlađene obroke i pizze, marke Maggi, Stouffer's i DiGiorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Nestlea su poručili da već neko vrijeme smanjuju udio soli u hrani koju proizvode, tako da su u usporedbi s proizvodnjom iz 2005. ovih godina u svojim receptima koristili oko 14.043 tone soli manje.

Što će zaista pomoći?

Unos većih količina kalijem bogatog voća može sniziti povišen krvni tlak. Jednako dobro djeluje i izbjegavanje slanih grickalica, poput čipsa, jer se tako smanjuje unos soli. Nova studija koju je proveo međunarodni tim znanstvenika iz Svjetske zdravstvene organizacije, te stručnjaci sa Sveučilišta East Anglia i Imperial College London pokazala je da ljudi koji unose dosta kalija imaju 24 posto manji rizik od moždanog udara. Autori nove studije zapazili su da ljudi s visokim krvnim tlakom osjećaju poboljšanje nakon što povećaju unos kalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo