Koenzim Q-10 je tvar slična vitaminima koju naše tijelo prirodno proizvodi, ali s godinama njegova koncentracija u tijelu opada. Sudjeluje u proizvodnji energije na staničnoj razini, stoga je najvažniji za rad organa koji troše puno energije, srce, jetra, bubrezi.. Za srčane bolesnike i osobe koje troše statine, pa tako i osobe koje su preživjele srčani udar, se suplementacija koenzimom Q-10 preporučuje (ne manje od 100 miligrama na dan). Što se dijabetesa tiče, nema snažnih dokaza da će uzimanje koenzima Q-10 djelovati na regulaciju šećera u krvi, no s obzirom da veliki broj dijabetičara ima povišen krvni tlak, Q-10 može povoljno djelovati zbog svog antioksidativnog učinka i poboljšanja funkcije endotela. Kao jak antioksidans Q-10 smanjuje oksidativni stres u organizmu i pojavu upala kod dijabetesa, zbog čega može biti dobra prevencija ili pomoćna terapija u liječenju dijabetičke neuropatije. Kroz prehranu se prvenstveno unosi iz životinjskih izvora, mesa i ribe, ali nalazi se i u biljnim uljima, poput maslinovog djevičanskog ulja, ulja koštica grožđa te orašastim plodovima, peršinu, avokadu, špinatu i td.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com