Play ponuda

Tri razloga zašto definitivno ne biste trebali pariti vaginu

shimmer fallback

Žene moraju obavljati razičite stvari kako bi 'održavale' svoje intimno područje. Depilirati se, paziti na kontracepciju, ići na godišnje kontrole kod ginekologa... i to je tek početak.

6.2.2015.
13:34
Play ponuda

Na svojoj lifestyle internetskoj stranici GOOP, Gwyneth je pisala o parenju vagine: "sjednete na mali tron i zatim kombinacijom infracrvene i pare u kojoj se nalazi biljka mugwort, očistite maternicu. To je energetsko opuštanje, a ne samo čišćenje na paru, koje usput uspostavlja razinu ženinih hormona".

Zanimljivo, zar ne? Budući da ginekolozi ne gledaju blagonaklono ni na proizvode za intimnu njegu, zanimalo nas je što kažu na ovakvo parno čišćenje. Mary Jane Milkin, klinička profesorica sa Sveučilišta Yale izjavila je da je riječ o potpunoj gluposti. Milkin je dodala da je parno čišćenje vagine besmisleno, te da bi ovakvi tretmani mogli tek naštetiti vašem zdravlju, a evo i zbog čega:

1. Ono žari

"Moj prvi strah je da bi se netko mogao opeći, budući da je para vruća", kaže Minkin i dodaje: "Svakako ne bih željela da neka žene opeće rodnicu." Činjenica je da se vaša vagina nalazi uz mjehur i rektum, tako da bi opeklina mogla oštetiti i sluznicu između njih, te izazvati brojne probleme.

2. Moglo bi utjecati na dobre bakterije u vašoj rodnici

Kao i svakodnevno tuširanje, pokušavanje čišćenja vaše vagine s parom može je isušiti i poremetiti stanje među bakterijama koje prirodno nastanjuju taj dio tijela. Budući da je vagina 'mašina' koja se sama čisti, ne trebaju vam nikakve posebne akcije čišćenja u tom području. Ono što biste mogli učiniti da poboljšate mogućnosti čišćenja svoje rodnice jest da jedete više jogurta, koji sadrži dobre bakterije koje će vašu rodnicu očuvati od gljivičnih infekcija.

Minkin također dvoji može li uopće para doseći maternicu, te je očistiti. Čak i kad bi mogla, napominje ona, postoji jako malo bakterija u sluznici maternice i to su redom bakterije koje definitivno ne biste trebali očistiti, tj. potjerati van.

3. Nećete uravnotežiti hormone

Minkin napominje da prije svega moramo znati da maternica i vagina ne proizvode nikakve hormone. "Tvornica hormona su jajnici, a ne postoje nikakvi razlozi zašto bi para utjecala na hormone koji tamo nastaju", kaže profesorica. Uostalom, još jednom moramo naglasiti da je teško reći može li uopće para doseći to područje.

Play ponuda
Play ponuda