DOBRO JE ZNATI / Farmaceut upozorio: 'Jedan od znakova dehidracije možete primijetiti na WC-u'

Image
Foto: Shutterstock

Farmaceut je naveo šest ključnih znakova i simptoma dehidracije, kao i radnje koje trebate poduzeti kako biste bili sigurni tijekom velikih vrućina

30.6.2024.
15:34
Shutterstock
VOYO logo

Zdravstveni stručnjaci otkrili su šest simptoma dehidracije na koje trebate obratiti pozornost nakon porasta temperatura, kao i pet savjeta koji će vam pomoći da ostanete hidrirani.

Farmaceut Navin Khosla rekao je: "Visoke temperature mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za one koji su u ranjivoj kategoriji, zbog čega je ključno da ste hidrirani, da boravite u hladu i mažete se kremom za sunčanje tijekom dana. Da biste se osjećali fit i zdravi tijekom ovih vrućih razdoblja važno je da ste hidrirani. Nemojte uzimati vodu za piće zdravo za gotovo tijekom toplinskog vala - to je doista bitno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

"Preporučujem da pijete 20 posto više vode od uobičajenog unosa i da konzumaciju čaja, kave, alkoholnih i slatkih pića zamijenite vodom. Ova promjena možda neće biti po svačijem ukusu pa svojim pićima možete dodati voće. Boja i miris vašeg urina ključni su pokazatelj kada je u pitanju dehidracija, a trebalo bi vam postati jasno ako je tamnožute boje i jakog mirisa", objasnio je Khosla.

Koji su znakovi dehidracije?

Šest znakova dehidracije uključuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Osjećaj žeđi
  • Glavobolje
  • Vrtoglavicu
  • Umor
  • Suha usta
  • Mokraća tamnožuta i jakog mirisa
Image
Foto: Shutterstock

Što pomaže da ostanete hidrirani tijekom vrućina?

Održavanje hidratacije od početka dana je ključno, osobito ako radite na vrućini. Hidratizirajte se prije posla. Ako pijete samo kad ste žedni, već kasnite s unosom tekućine i povećavate šanse za iscrpljenost zbog vrućina. Pokušajte piti barem 20 posto više od uobičajenog unosa kako biste nadoknadili tekućinu izgubljenu znojenjem. Prehrana može biti problem tijekom toplinskog vala jer tijelo žudi za tekućinom više od ičega u ovakvim uvjetima, ali postoji mnogo opcija za nadoknađivanje ove potrebe za vodom. Preporučuje se voće poput dinje i nektarina, kao i lisnato povrće poput špinata, a na iznenađenje mnogih, ljuta hrana može biti korisna.

Image
nemojte dehidrirati /

Toplinski val mijenja pravila: Evo koliko vode dnevno treba piti kad je vani pakao

Image
nemojte dehidrirati /

Toplinski val mijenja pravila: Evo koliko vode dnevno treba piti kad je vani pakao

Sportski napici korisni su za pomoć vašem tijelu u opskrbi energijom i rehidraciji tijekom vrućine zbog dodanih elektrolita i minerala koje daju, osobito tijekom treninga ili intenzivnog vježbanja koje traje više od sat vremena. Obično pokušajte svoju aktivnost svesti na minimum tijekom dana i umjesto toga trenirajte rano ujutro ili navečer. Čaj, kava, alkohol i pića s visokim udjelom šećera mogu predstavljati rizike za zdravlje tijekom toplinskog vala, stoga je važno dobro razmisliti o tome koliko pijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jasan pokazatelj dehidracije je boja vašeg urina. Kada je hidratiziran, trebao bi biti prozirno-svijetlo žut, ali s nedostatkom tekućine može postati puno tamniji i jakog mirisa. Odlazak na WC manje od četiri puta dnevno tijekom toplinskog vala također je znak dehidracije. Ako vas ovi znakovi muče, svakako počnite piti više, piše Express.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o toplinskoj kupoli: Što je uzrok i zašto mnogi ne vjeruju u klimatske promjene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo