Play ponuda

PRIJETI LI VAM PRERANA SMRT? / Liječnica pokazala brzi test koji otkriva pravo stanje vašeg srca: Ako ne možete ovo učiniti, hitno na pregled!

Image
Foto: YouTube

Test 'sjedni-ustani' je indirektno mjerilo vašeg zdravlja, koji neki liječnici koriste kao pokazatelj dugovječnosti

17.3.2023.
11:05
YouTube
Play ponuda

Dugovječnost se ne gleda samo u tome koliko dugo živite, već i u tome da ostanete zdravi što je duže moguće. Test 'sjedni-ustani' može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može i predvidjeti koliko ćete živjeti, pokazuju istraživanja.

"To je indirektni marker vašeg zdravlja", rekla je medicinska suradnica NBC Newsa, liječnica Natalie Azar, koja je pokazala jednostavan test, koji neki liječnici koriste kao pokazatelj dugovječnosti.

Što je test 'sjedni-ustani'?

Test započinjete stojeći, sjednete prekriženih nogu na pod, a zatim ponovo ustanete, objasnila je liječnica Azar za Today.com.

Zvuči lako, zar ne? Ne baš. Morate prijeći iz stajanja u sjedenje i ponovo natrag, a da ne koristite ruke ili bilo koji dio tijela osim nogu i jačine vašeg tijela da vam pomognu da ustanete, odnosno sjednete. Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgre i nogu da biste ga mogli završiti, rekla je Azar.

Image
NEMOJTE IH MIJEŠATI /

Kako prepoznati imate li napadaj panike ili srčani udar: Simptomi su alarmantno slični, ali ovo će vam dati odgovor

Image
NEMOJTE IH MIJEŠATI /

Kako prepoznati imate li napadaj panike ili srčani udar: Simptomi su alarmantno slični, ali ovo će vam dati odgovor

Studija iz 2012. je otkrila da je test 'sjedni-ustani' bio značajan pokazatelj mortaliteta kod sudionika između 51 i 80 godina. "Studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća vjerojatnost da ćete umrijeti u narednih šest godina“, objašnjava Azar, ali ističe da ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji, bili su najstariji, što znači da su imali i najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 51 godine, rekla je Azar. "Kako starimo, provodimo vrijeme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost su također veoma važni“, naglašava Azar.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kako napraviti test

Cilj je da prijeđete iz stajanja u sjedenje na podu i ponovno stojite bez ikakve pomoći ruku. Evo kako to napraviti: "Počnite stajati i dajte sebi 10 bodova, sjednite na pod prekriženih nogu, ponovno ustanite, oduzmite bod svaki put kada koristite ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge da si pomognete. Ako možete sjediti i stajati bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopće niste mogli ustati, vaš rezultat je nula.

"Osam bodova ili više je ono što želite“, objašnjava Azar, ali ističe da postoji puno stvari koje test ne uzima u obzir. "Što ako ste u formi, ali ste se povrijedili?"

Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili pričekajte dok se ne izliječite da biste probali test ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to je mjerilo vašeg zdravlja.

"Test također ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja. Dakle, ako imate problema s pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi", objašnjava Azar.

Azar dodaje da ovaj test radi sve vrijeme i da njen osobni rezultat nije uvijek savršen, iako je odličnog fizičkog zdravlja. Mnogo faktora može doći u igru. Ako, na primjer, niste dobro spavali ili vas bole leđa, dajte sebi malo lufta. Postoji čitava ljestvica od 10 bodova s razlogom.

"Ako ne postignete željeni rezultat, uzmite to s rezervom. Ne možete kontrolirati protok vremena ili starenje, ali možete donijeti odluku da date prioritet poboljšanju svoje kondicije“, objasnila je Azar, prenosi Citymagazin.

Play ponuda
Play ponuda