Bjelanjak i žumanjak iz jaja bogati su hranjivim sastojcima - bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Žumanjak također sadrži kolesterol, vitamine topljive u masti i esencijalne masne kiseline. Jaja su jako važna i svestrana namirnica u kuhinji, budući da njihov kemijski sastav doslovno služi kao "ljepilo" u mnogim kulinarskim procesima.
Od pripitomljavanja kokoši ljudi uživaju u njima. Kao simbol plodnosti i ponovnog rađanja, jaja su zauzela svoje mjesto u religijskoj i kulinarskoj povijesti. U kršćanstvu su postala simbol za Uskrs. Dostupno nam je mnogo različitih vrsta jaja, ali se najčešće uzgajaju kokošja jaja, dok gurmanski izbor uključuje jaja od patke, guske i prepelice.
Nutricionistička vrijednost
Jaja su vrlo dobar izvor visokokvalitetnih bjelančevina, a nisu skupa. Više od polovice bjelančevina u jajetu nalazi se u bjelanjku s vitaminom B2, a ima manje količine masti od žumanjaka. Jaja su bogati izvori selena, vitamina D, B6, B12 i minerala kao što su cink, željezo i bakar. Žumanjci sadrže više kalorija i masti nego bjelanjci. Oni su izvor vitamina topljivih u mastima A, D, E i K i lecitina - spoja koji omogućuje emulzifikaciju u recepturama kao što je majoneza.
Danas neka jaja sadrže i omega-3 masne kiseline, ovisno o tome s čime su kokoši hranjene. Jaja se smatraju "potpunim" izvorom bjelančevina jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina (one koje ne možemo sintetizirati u našim tijelima i moramo ih dobiti iz hrane).
Važna za djecu
Istraživanje objavljeno u časopisu Paediatrics sugerira da bi davanje maloj djeci samo jednog jaja dnevno tijekom šest mjeseci, uz smanjenu količinu šećera u prehrani, moglo pomoći u postizanju zdrave visine i sprječavanju zaostajanja u rastu.
Zašto su jaja godinama bila 'loša' namirnica?
Godinama su se jaja smatrala rizikom za zdravlje. To je zato što se smatralo da uzrokuju visoki kolesterol, pa su ljudima s visokom razinom kolesterola savjetovali da ih izbjegavaju. Danas se zna da kolesterol koji se nalazi u hrani ima mnogo manji učinak na kolesterol u krvi, za razliku od količina zasićenih masti koje jedemo. Ako vam je vaš primarni liječnik savjetovao da reducirate kolesterol u krvi, najbolje je uvesti voće, povrće i vlakna, a smanjiti unos šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Ako ste zabrinuti zbog visokog kolesterola, najbolje je da se posavjetujete sa svojim liječnikom.
Jaja za zdravlje
Jaja su bogata s nekoliko hranjivih tvari koje pomažu kod zdravlja srce kao što su betain i kolin. Nedavno istraživanje na gotovo pola milijuna Kineza sugerira da konzumiranje jednog jajeta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, iako stručnjaci naglašavaju da se jaja moraju konzumirati kao dio zdravog načina života kako bi bila korisna.
Tijekom trudnoće i dojenja posebno je važan adekvatan unos kolina jer je neophodan za normalan razvoj mozga.
Jaja su koristan izvor vitamina D koji pomaže u zaštiti kostiju, sprječava osteoporozu i rahitis. Vrlo je važno jaja mudro kupovati jer o tome ovisi količina vitamina D. Nije svejedno radi se o slobodnom, organskom uzgoju ili zatvorenoj proizvodnji jaja. Trebala bi biti uključena u zdravu i uravnoteženu prehranu, a dobra su za doručak jer visok dio bjelančevina pomaže da se dulje osjećamo siti.
Jaja prepelice
Jaja prepelice imaju sličan okus kokošjim jajima, ali njihova mala veličina, lijepa, prošarana ljuska učinila su ih popularnim u kulinarskom svijetu. Boje su u rasponu od tamno smeđe do plave ili bijele. Jaja prepelice često su pripremaju kao tvrdo kuhana i poslužena s morskom soli.
Jaja patke
Jaja patke izgledaju kao kokošja jaja, ali su veća. Kao i kod kokošjih jaja, prodaju se u veličinama od malih do velikih. Ova jaja imaju više bjelančevina i bogatija su od kokošjih jaja, ali imaju i više masti.
Kako ih odabrati i čuvati
Izaberite jaja iz slobodnog uzgoja ili organska. Jaja trebate uvijek pregledati prije kupnje. Najbolje je provjeriti pukotine ili tekućinu u kutiji kako bi bili sigurni da nema slomljenih. Jaja se najbolje pohranjuju u hladnjaku gdje mogu ostati i do mjesec dana (provjerite na kutiji datum isteka). Jaja s većim sadržajem omega-3 masnih kiselina najbolje je jesti što je prije moguće.
Pročitajte još:
- Za vegane kojima nedostaje omiljeni doručak: blogerica osmislila 'vegansko jaje'
- Pet 'činjenica' o jajima koje nisu istinite, a čvrsto vjerujemo u njih
- Jedite jaja, zaboravite špek i kobasice: studija na pola milijuna ljudi otkriva kako smanjiti rizik od raka
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!