Play ponuda

Što vam se sve događa u nedostatku vitamina C?

shimmer fallback

Vitamin C ima značajnu ulogu u prevenciji brojnih bolesti, iako su još uvijek nepoznati točni mehanizmi njegovog djelovanja.

26.6.2011.
14:28
Play ponuda

Osim što dobro snižava razinu kolesterola u krvi, vitamin C neophodan je i u sprečavanju oksidacije vitamina E, a vitamin E još je jedan vitamin djelotvoran u liječenju ateroskleroze i u smanjivanju razine kolesterola u krvi. Jedna od važnijih funkcija vitamina C je proizvodnja kolagena, materijala koji sve naše stanice, uključujući i tkiva, krvne žile i srčani mišić, drži zajedno poput ljepila. Kolagen je fibrozni protein koji dominira u vezivnom tkivu tijela. Vezivno se tkivo nalazi u čitavom tijelu, kao što su kosti, zubi, hrskavica, tetive, ligamenti, mišići, krvne žile i svi unutarnji organi. Najvažnija mu je uloga zaštita tijela od izobličenja i oštećenja. Najrasprostranjeniji je protein u tijelu i čini trideset posto svih proteina, te čak šest posto cijele težine tijela.

U nedostatku vitamina C, dio kolagena koji najviše strada su vlakna, pa dolazi do dezintegracije kolagena, raspada tkiva te unutarnjih i vanjskih krvarenja. Kolagen je neobično važan, dakle, i za srčani mišić. Istraživanja nedvojbeno pokazuju da razina vitamina C u ostalim dijelovima tijela pada na alarmantnu razinu u ljudi neposredno nakon srčanog infarkta. Vjeruje se da se to događa stoga što je sav dostupni vitamin C neophodan tijelu za zacjeljivanje rane nastale zbog srčanog infarkta u srčanom mišiću i arterijama.

Dakle, infarkt miokarda vrijeme je kada je u tijelu potrebno više vitamina C i zato moramo paziti da mu ga i osiguramo u dovoljnoj količini. Osim toga, dovoljnim količinama vitamina C sprečavamo nedostatke zbog kojih mogu nastupiti mnogi popratni poremećaji i bolesti kao i sekundarne infekcije.

Više o temi

Play ponuda
Play ponuda