Što se skriva u pastama za zube?

Kalcijev peroksid sastojak je koji izbjeljuje zube. Srećom po nas u pasti ga nema dovoljno da bi mogao oštetiti unutrašnjost usta. No pjena iz paste za zube ista je kao i u šamponu.

28.3.2011.
16:40
VOYO logo

Rijetko tko upozorava na sastojke koji se nalaze u pastama za zube, a oni, čini se, nisu bezazleni. Potvrdilo je to istraživanje časopisa Wired, tijekom kojeg su secirani sastojci popularne paste za zube.

Donosimo pregled najvažnijih sastojaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201010130034006Među sastojcima koji doista pomažu našim zubima ima i onih za koje nikada ne bismo rekli da ćemo staviti u usta... Takav je primjerice i natrijev hidroksid, što je kemijski naziv za lužinu. Ovdje je da bi neutralizirao pH ostalih sastojaka.

Karagenana Algasta guma, a može se pronaći gotovo svugdje ako dobro tražite te je bitan sastojak paste za zube. Pasta koju je analizirao Wired ima okus svježe metvice. Okus vjerojatno dolazi od prave metvice, ali je li svježa? Vjerojatno je riječ o prženom sladu. Tim njemačkih znanstvenika identificirao je kemikalije u sladu koje su zaslužne za osjećaj hlađenja. Naravno, svježina može isto tako doći iz bilo kojeg od nedavno otkrivenih kemijskih dodataka koji stimuliraju receptore hladnoće u ustima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propilen glikol Sjećate li se novinskih napisa o otrovnim kineskim pastama za zube? Ilegalni proizvođači alkohola upotrebljavali su jeftiniji dietilen glikol, koji je, kao i njegov rođak propilen, sirupasta tekućina koja djeluje kao zgušnjivač i ovlaživač. Naravno, DEG je otrovan i katkad se rabi kao antifriz.

Natrij lauril sulfat Deterdžentski dio paste za zube, tvar koja stvara pjenu kada četkate zube (iz istog se razloga nalazi i u šamponima). Ipak, ima čudnu nuspojavu: lišava osjetila okusne pupoljke koji registriraju slatkoću. To je i razlog zašto primjerice sok od naranče ima grozan okus ako ga popijete odmah nakon što ste oprali zube – jezik pokupi samo kisele i gorke okuse.

Natrijev monoflourofosfat Tip fluorida. Caklina – sastoji se uglavnom od mineralnih hidroksiapatita – osjetljiva je na kiselinu u hrani, bakterije plaka i slinu. Zadatak je fluora povezati se s postojećom caklinom kako bi se formirao novi spoj koji je otporniji na kiseline. Četkanje zapravo obnavlja zube.

Natrijev bikarbonat Dobra stara soda bikarbona. To je još jedan blagi abraziv, bolje od hidrirane silike prodire u ogrebotine u zubnoj caklini. Isto tako neutralizira kiseline stvarajući pjenaste mjehuriće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tetranatrij pirofosfat Ovaj fosfat prekriva površinu zubi kako bi spriječio zubni kamenac (kalcificirani plak) da se zalijepi za caklinu.

Hidrirana silika Znate one paketiće silika gela koji se nalaze u elektroničkoj opremi? One na kojima je vidljivo istaknut natpis 'ne jesti'? Ista stvar. Ovdje se rabi kao nježni abraziv koji struže mrlje hrane i plaka sa zubi. Pokazalo se da nije otrovna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalcijev peroksid Kada četkate zube, ova se tvar pretvara u kalcijev klorid – koji izbjeljuje – i u nekoliko radikala kisika. Peroksid bi mogao opeći unutrašnjost usta, ali općenito ga u pasti za zube ima premalo da bi napravio pravu štetu.

Natrijev saharin Većina sastojaka u pasti za zube ima gorak okus. Proizvođači bi ga mogli prikriti šećerom, ali to ne bi imalo učinka. Umjesto toga proizvođači se okreću umjetnim sladilima, a u ovom slučaju to je saharin.

Pentanatrij trifosfat Još jedan fosfat koji se veže na čestice hrane, sprečavajući da se natalože na vanjskim površinama zubi i uzrokuju mrlje.

Vezani članci:

arti-201002190674006 arti-201011050777006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo