Nekada smo pod mlijekom podrazumijevali kravlje ili kozje, a danas gotovo pa možemo nabaviti i "ptičje mlijeko". Trend zdrave prehrane iznjedrio je biljna mlijeka poput - bademovog, rižinog ili zobenog.
Dobar su izvor kalcija za vegetarijance i vegane, a s obzirom da sve češće možemo čuti kako kravlje mlijeko nije zdravo, osobito ne za odrasle ljude, možda ne bi bilo loše razmisliti o uvođenju biljnog mlijeka u prehranu.
Zobeno mlijeko, kao i bademovo, može se vrlo jednostavno napraviti kod kuće. S obzirom na cijenu badema, zobeno je puno jeftinija verzija.
Kako napraviti zobeno mlijeko?
Šalicu zobenih pahuljica prelijte s tri šalice vode, pustite da odstoji preko noći pa procijedite. Zobene pahuljice stavite u blender, ulijte četiri šalice vode, blendajte i sadržaj procijedite kroz gazu. Ono što ste dobili je zobeno mlijeko.
Zobeno mlijeko je vrlo kremasto i puno gušće od ostalih vrsta mlijeka pa ga možete koristiti u slatkim i slanim jelima za zgušnjavanje ili kao bazu jelima.
(FOTO: Pexels)
Zdravstvene prednosti zobenog mlijeka
- Zobeno mlijeko mogu piti ljudi koji su osjetljivi na laktozu, no preporuča se svima jer čuva zdravlje crijeva.
- Iako se pripremom uvelike gube vlakna koja se nalaze u zobenim pahuljicama, mlijeko ih i dalje sadrži otprilike u jednakoj količini koliko ih ima bademovo ili sojino mlijeko
- U zobenom mlijeku ima željeza, magnezija, kalcija, vitamina D, A, C, B i E.
- Zobeno mlijeko snižava kolesterol, čuva zdravlje srca i krvnih žila te želuca i crijeva.
Pročitajte još:
- Donosimo tri recepta za jutarnje smoothieje zbog kojih ćete zavoljeti doručak
- Bademovo ulje: sve zdravstvene prednosti ovog dara iz prirode
- Djeca koja piju kravlje mlijeko viša su od vršnjaka zbog veće razine proteina?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!