ŠTO JE KOENZIM / Q10? Zašto je važan za naš organizam i gdje ga možete pronaći

Image
Foto: Pexels

Može se pronaći u svim dijelovima tijela i najsličniji je vitaminima, a djelovanje mu je najsrodnije djelovanju vitamina E. Pomaže u boljem radu organizma i pojačava imunitet.

17.9.2017.
15:00
Pexels
Play logo

Koenzim Q10 jak je antioksidant i za sada je jedini kojeg se može pronaći u ljudskom tkivu. Glavna uloga mu je proizvodnja energije u svakoj stanici našeg tijela. Ima mnoga ljekovita svojstva za tijelo, a posebno je poznat po tome što pomaže cirkulaciji, stimulira rad imunološkog sustava te ima velik utjecaj u borbi protiv starenja.

Image
BORE OKO OČIJU: /

Siguran znak da vas sustižu godine, ali i taj problem možete ublažiti. Evo kako...

Image
BORE OKO OČIJU: /

Siguran znak da vas sustižu godine, ali i taj problem možete ublažiti. Evo kako...

Prvi puta je izoliran od strane dr. Fredericka Crane-a u SAD-u 1957. godine. Ovaj koenzim jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima, a u prirodi je također vrlo rasprostranjen. Možemo ga unijeti i preko hrane, a najviše ga ima u mesu i ribi. Ljudsko tijelo samo od sebe stvara konzeim Q10, no starenjem se ta proizvodnja smanjuje. S obzirom na to da pojačava cirkulaciju i povećava oksigenaciju tkiva, uloga u borbi protiv starenja mu je vrlo značajna. Manjak koenzima Q10 povezan je sa periodontalnom bolešću, dijabetesom i mišićnom distrofijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličan za alergičare, dijabetičare i parkinsonove bolesti

Istraživanja o utjecaju koenzima Q10 pokazala su kako veća razina njega u prehrani može pomoći u kontroliranju razine histamina. Ovo je odlično za alergičare jer najčešće je povišena ili smanjena razina histamina razlog preosjetljivosti. Ovaj koenzim pomoći će alergičarima, osobama s astmom i respiratornim bolestima.

Osim toga, koenzim Q10 dobar je i za:

  • smanjivanje grčeva u nogama
  • pomoć pri Alzhermerovoj bolesti
  • pomoć kod shizofrenije
  • smanjuje mogućnost pretilosti
  • umanjuje gljivične infekcije kandidom
  • smanjuje simptome multiple skleroze
  • pomaže kod dijabetesa

Koenzim Q10 koristi se diljem svijeta kod liječnika koji su usmjereni na prirodnu, nutricionističku i ortomolekularnu medicinu koja se bavi liječenjem mentalnih funkcija. S obzirom na to kako je mnogo bolesti povezano sa smanjenom sposobnošću tijela ili dijelova tijela, koenzim tu mnogo pomaže. Primjer za to su parkinsonova bolest, bolesti srca i krvnih žila te migrene. Dobar je za korištenje i kod problema s probavom jer štiti želudac i dvanaesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koža posebno voli ovaj koenzim jer on neutralizira djelovanje slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje. Kako s godinama koža počne proizvoditi manje kolagena pa se to počne i manifestirati na našoj koži, koenzim Q10 je odličan način za usporavanje tog procesa. Sprečava smetnje u proizvodnji kolagena pa tako smanjuje mogućnost stvaranja bora i staračkih pjega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod dijabetesa tipa 2, kontinuirano uzimanje ovog koenzima kroz 2 mjeseca smanjuje razinu šećera za do 30%.

Ovaj koenzim omogućio je i velik korak u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje znanstvenika u Texasu došla je do zaključaka kako pacijenti oboljeli od zatajenja srca korištenjem koenzima Q10 imaju 75% veću šansu preživljenja od onih koji su uzimali samo terapijske lijekove. On je također zaslužan i za smanjivanje krvnog tlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja su pokazala i utjecaj koenzima na mušku neplodnost kod astenozoospermije, stanja u kojem dolazi do niske pokretljivosti spermatozoida. Nakon kontinuiranog konzumiranja kroz 3 mjeseca povećala se koncentracija i pokretljivost spermija.

Prirodni izvori u svakodnevnoj prehrani

Kako je ovaj koenzim jedan od osnovnih tjelesnih koenzima, a i vrlo rasprostranjen u prirodi, može se pronaći u mnogim namirnicama. Možete ga pronaći u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • ribe: skuša, srdela i losos
  • mesu: govedini
  • povrću: špinatu i kikirikiju

U hrani kroz dan konzumiramo do 15mg koenzima. Pri unosu bi posebno oprezni trebali biti vegani i vegetarijanci jer je njihov unos koenzima uglavnom manji od optimalnog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Starijim osobama i onima slabijeg imuniteta preporuča se uzimanje kroz dodatke hrani. On je topljiv u ulju i najbolje se apsorbira uz ulja ili masnu hranu. Ako se odlučite za kupnju dodataka, pazite na to da kupite čisti oblik. Njegova prirodna boja je između tamno-žute i narančaste te nema skoro nikakav okus. Pri skladištenju pazite da posudu s prahom držite što dalje od topline i svjetla jer se on može razlagati na višim temperaturuama. Najednostavniji za korištenje je onaj u tekućem obliku ili već vezan s uljima.

Idealan unos koenzima Q10 kroz dan bio bi do 3 puta na dan kako bi se održala koncentracija u krvi. U slučaju kardiovaskularnih bolesti, najčešće se preporučuje u dozama od čak 100mg 3 puta dnevno, no sve po preporuci liječnika.

Cijena koenzima Q10

Play logo

Ovaj dodatak prehrani možete kupiti u web shopovima ili u specijaliziranim prodavaonicama. Cijena bočice od 75 kapsula je 249 kuna, a trajat će vam 75 dana. Preporučena dnevna doza je 100mg koenzima, a to je točno koliko se nalazi u svakoj kapsuli. Punilo kapsule uključuje i kukuruzni škrob, koenzim Q10, želatinu, tvar protiv zgrudavanja magnezij stearat. Posuda se treba čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi do 25°C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo