Spolno prenosive infekcije su bolje od spolnih bolesti, a evo i zašto!

Iako se spolno prenosive bolesti (SPB) i spolno prenosive infekcije (SPI) uglavnom koriste kao sinonimi, zanimljiv je trend da se u zadnje vrijeme češće koristi potonji termin.

Trend koji se naročito proširio engleskim govornim područjem mnoge je zainteresirao pa se postavlja pitanje postoji li zapravo razlika između SBP i STI, te zašto se jedan izraz koristi više nego drugi?

Iako se izrazi gotovo uvijek koriste kao sinonimi, a donedavno se puno češće koristio izraz ‘spolno prenosive bolesti’, u zadnje vrijeme se trend promijenio, a povod tome je zapravo jednostavniji nego što mislite.

Naime, djelatnici u zdravstvu primijetili su da infekcije nose sa sobom puno manju stigmu od bolesti jer se smatra da su infekcije nešto prolazno i benigno.

Ta im je činjenica dala priliku da koriste izraz kako bi skinuli stigmu sa spolno prenosivih bolesti, što doprinosi lakšoj komunikaciji s pacijentima. Dr. Carolyn Deal tvrdi i da SPB sugeriraju da postoje očito simptomi, kao što je slučaj kod drugih bolesti, no SPI često nemaju vidljivih simptoma, pa se i lakše prenose jer ih zaražene osobe nisu svjesne.

Nada se da će micanje stigme sa spolno prenosivih infekcija omogućiti i prijevremeno otkrivanje i liječenje, no druga strana medalje je da bi ih ljudi jednostavno mogli početi shvaćati olako. Samo vrijeme će pokazati…

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr