Pripravci pivskog kvasca (kao dodatak prehrani, kultiviran na šećernoj repici, bez ikakvih drugih dodataka) na tržište dolaze u nekoliko oblika – kao prašak, pahuljice i tablete. Mogu se dodavati gotovim obrocima, ali i 'sirovim' namirnicama poput maslaca i mlijeka. Kvasac sadrži niz vitamina, posebno one B skupine, minerale i aminokiselina.
Pazite samo da ga ne uzimate zajedno s voćnim sokovima ili sokovima od povrća (došlo bi do fermentacije u želucu i crijevima, uz stvaranje alkohola). Preporučena doza je dvije do tri žlice u prahu ili šest do osam tableta na dan.
No kakva je povezanost između konzumacije pivskog kvasca i Candide?
Postoje indicije da se osobama s kandidijazom treba ograničiti hrana bogata kvascima, ali samo onim osobama koje imaju izvjesnu 'intoleranciju' na kvasce. Određeni postotak ljudi je preosjetljiv na kvasce – ili na histamin koji sadržavaju namirnice na kojima se nalaze kvasci, ili na same kvasce, odnosno njihove komponente. Ti pojedinci razvijaju alergijsku reakciju koja se manifestira umorom, sporim reakcijama, svrbežom, pa čak i mučninama i vrtoglavicama. U tom slučaju treba izbjegavati određene namirnice koje povećavaju izloženost kvascima, poput pekarskih proizvoda, konzerviranih namirnica i svih proizvoda koji sadrže kvasac.
Dakle Candida i pivski kvasac su dva sasvim različita organizma i nema dokaza kako jedan potiče rast drugoga. Ono što treba nastojati je potisnuti rast Candide uz pomoć 'dobrih' bakterija – probiotika.
http://www.vitamini.hr/