vitki za čas! / Smršavite uz pomoć joge: Možda niste znali, ali joga skida kilograme učinkovito kao trčanje ili aerobik

Image
Foto: Pexels

Osim što ćete smršavjeti, redovitiom jogom povećat ćete fleksibilnost, izgraditi mišiće, prevenirati ozljede i ojačati um

19.2.2020.
11:03
Pexels
VOYO logo

Kada biramo aktivnost kojom ćemo skinuti kilograme, joga nam nije niti na zadnjem mjestu na popisu. Odabrat ćemo intenzivni aerobni trening ili se upisati u teretanu u namjeri da skinemo višak i dobijemo pločice na trbuhu. S druge strane, jogu smatramo laganom, više meditativnom, nego tjelesnom aktivnošću i tu smo samo djelomično u pravu. Ustvari, asane koje izvodimo tek su jedan od osam krakova joge - sustava koji se, među ostalim, sastoji od moralnih načela, meditacije, tehnika disanja. Stoga, joga nam itekako može pomoći smršavjeti, čak i ako se fokusiramo samo na asane.

  • Koju jogu izabrati?

Najbolje vrste joge za mršavljenje su Hatha joga i Power joga. Ova druga je dinamičnija, odnosno fizički zahtjevnija. Redovitom praksom dovest će vas u odličnu kondiciju, ravnomjerno ojačati sve mišiće u tijelu, čak i one kojih niste svjesni, poboljšat će koordinaciju, balans, fleksibilnost i učiniti da se na svakom satu dobro oznojite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čak i nije toliko bitno kojom vrstom joge se bavite. Puno je važnije biti redovit. "Svakodnevna praksa puno je učinkovitija od povremenih napornih satova joge. Svakodnevnim vježbanjem stvara se i jača veza uma i tijela, razvijamo se fizički i psihički, a kilogrami odlaze sami od sebe", kaže za Prevention poznata joga instruktorica Adriene Mishler.

Joga poboljšava pamćenje, donošenje odluka i emocionalnu inteligenciju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Joga utažava glad

Ljudi koji prakticiraju jogu su opušteniji i zadovoljniji te nemaju potrebu tražiti utjehu u hrani. Jesti će samo onda kada su gladni i vrlo vjerojatno birati zdravije obroke od onih koji e vježbanju.  "Što smo više povezani  sa sobom i slušamo svoje disanje, otkucaje srca, postižemo više kontrole nad svojim umom. Manje djelujemo na prvu i bivamo više prisutni u trenutku. Sve to utječe na naše prehrambene navike", dodaje Adriene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Joga poboljšava san

Loš san uvelike utječe na debljanje. Naime, u tijelu se, ako se ne naspavamo, pojačano luči hormon gladi te imamo potrebu češće jesti i to šećere i ugljikohidrate. Vježbanje općenito poboljšava kvalitetu sna, a joga je tu najučinkovitija zbog moći da nas duboko opusti. Stoga, ukoliko imate problema sa spavanjem, prije odlaska na počinak napravite nekoliko asana po izboru, naravno izbjegavajte one dinamičnije.

Vježbajte s Ines kod kuće: Joga za jačanje trupa i ravan trbuh

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Joga poboljšava probavu i ubrzava metabolizam

Živimo u dinamičnom vremenu i stres je dio svakodnevice. Za naš organizam stres znači povišenu razinu hormona kortizola koji loše utječe na imunitet, povećava razinu šećera u krvi što dovodi do pretilosti i problema s probavom. Razne tehnike disanja pomoći će smanjiti stres, sniziti razinu kortizola u tijelu pa čak i ubrzati metabolizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo