Odustajanje od šećera zahtijeva veliku snagu volje, ali onih nekoliko koji uspiju imat će brojne zdravstvene koristi, piše indy100.
Jasmine i Melissa Hemsley kuhaju hranu bez prerađenog šećera.
"Izbacivanjem prerađenog šećera izbacujete i mnogo druge prerađene namirnice", kažu.
"S obzirom na to da smo koristile samo minimalne količine prirodnih zaslađivača, imale smo više energije, bolje smo spavale, a izgubile smo i taj poriv za slatkim koji nas je kontrolirao".
Evo sedam razloga ako vam je potrebno dodatno uvjeravanje:
1. Gubitak težine
Gubljenje težine uključuje više faktora, ali smanjivanje šećera, koji je otprilike 16 kalorija po žličici, pomoći će vam u skidanju kilograma.
2. Reguliranje apetita
Konzumacija šećera dovodi do toga da mozak oslobađa dopamin i serotin, hormone koji vam poboljšavaju raspoloženje.
No redovito ili često konzumiranje šećera može početi kočiti prijenosnike dopamina, što smanjuje njegovu primljenu količinu te samim time i pojačava želju za dodatnim šećerom.
Prestanak unosa šećera u organizam može pomoći u reguliranju vašeg apetita.
3. Bolji san
Bez čestog unosa šećera u organizam počet ćete i spavati bolje.
"Konstantni skokovi glukoze u krvi djeluju na san i raspoloženje. Postizanje kontrole glukoze pomoći će u spavanju", rekla je dr. Alison Tedstone, glavna nutricionistica Javnog zdravstva Engleske.
4. Čišća koža
Možda vam se i kože pročisti.
Rafinirani šećer je užasan za naš organizam: 6 trikova kako ga u potpunosti izbaciti iz prehrane
5. Niži rizik od dijabetesa tipa dva
Broj ljudi koji imaju dijebetes učetverostručio se širom svijeta u posljednjih 35 godina.
Konzumiranje jednog zašećerenog pića uz svakodnevni obrok povećava rizik od dijebetesa za 15%.
6. ... i bolesti srca
Otkriveno je da osobe kojima 17 do 21% unesenih kalorija sadrže šećer imaju 38% veći rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti.
7. ... i propadanja zubi
Svjetska zdravstvena organizacija otkrila je konzistentne dokaze kako konzumacija prekomjerene količine šećera dovodi do propadanja zubi.