Kesten je jedini orašasti plod koji na tridesetak grama sadrži samo gram masti i manje od 70 kalorija. Osim toga, to je i jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena puža 45 posto dnevnih potreba.
Bogat je i folatima, kojih obično ima u zelenom lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i sjemenkama. Oko 100 g kestena nudi 62 µg folata (ili 15,5 posto). Opskrbljuje organizam i vitaminima B1, B2, B6 i folnom kiselinom. Folna kiselina nužna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.
Kesten je i izvrstan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju razine kolesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tijekom sezone pojedite do 85 grama na dan.
Jedući kestenje unijet ćete i magnezij, bakar, mangan, željezo, kalcij, fosfor, cink te solidne količine kalija (518 mg/100 g). Kalij je vrlo bitan element jer uravnotežuje razine natrija, srčane otkucaje i krvni tlak. Magnezij i fosfor su važni za metabolizam kostiju.
Bez glutena
Poput lješnjaka i badema, kesten ne sadrži gluten. Zbog toga je popularan u prehrani onih koji izbjegavaju gluten.
Analizirajući sastav vidljivo je da ima najveći postotak škroba, po čemu je sličniji krumpiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu. U Italiji, posebno u Toskani, od kestenova brašna rade sladoled, kolačiće, slatki kruh, juhe i umake.
Narodna medicina
Kesteni pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.
Važno je razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenih kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka. Uz liječenje krvožilnog sustava, divlji kesten koristi se i u liječenju hemoroida, bolnih menstruacija te u slučaju povećanja prostate.