Revolucionarno liječenje

SENZACIONALAN POTHVAT: Vukovarac prije 16 godina izgubio vid, a zbog ovih liječnika sada ponovno vidi

Nakon prve transplantacije matičnih stanica rožnice izvedenoj u Klinici Svjetlost mladi Vukovarac ponovno je progledao na oko na kojem je zbog ozljede suzavcem potpuno izgubio vid prije više od 16 godina.

“To je prva ovakva operacija izvedena ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji, a u cijeloj Europi izvodi se još samo u Londonu, Milanu i jednoj njemačkoj klinici”, izjavila je medicinska direktorica Svjetlosti i voditeljica ovoga projekta prof. dr. sc. Iva Dekaris.

Najnovija metoda laserske korekcije vida Contoura Vision od sada dostupna i u Hrvatskoj jer nije svako oko isto!

Presađene matične stranice uzgojene su in vitro u banci tkiva Klinike za traumatologiju KBC Sestre Milosrdnice pa je uvođenje ove metode kojom je moguće vratiti vid radi ozljeda rožnice rezultat uspješne suradnje hrvatskog privatnog i javnog zdravstva.

Ušteda za zdravstveni sustav

Medicinska direktorica Svjetlosti prof. dr. sc. Iva Dekaris, voditeljica uspješnog projektaFoto: klinika svjetlost

“Ovo je jedina metoda kojom možemo vratiti vid osobama koje su ga izgubile zbog opekotina, eksplozivnih ozljeda ili djelovanja kiselina i lužina na površinu oka koja se zbog toga zamutila”, kaže prof. Dekaris. “U takvim slučajevima transplantacija rožnice kao standardna metoda liječenja zamućenja rožnice ne može uspjeti jer nemamo matične stanice kao zdravu podlogu koja bi omogućila da se presadak održi na životu.”

U sklopu ovog projekta već su izvedene tri ovakve operacije. U njemu se trenutno nalazi nekoliko pacijenata kojima će se nakon dužeg niza godina konačno uspjeti pomoći da ponovno progledaju.

Ovaj rezultat, osim što hrvatsku oftalmologiju svrstava u sam europski i svjetski vrh, predstavlja i značajnu uštedu za zdravstveni sustav jer se ova međunarodno priznata metoda liječenja sada može izvesti i u Hrvatskoj.

Povratak na Net.hr