U videu pod nazivom Sugar: Sweet With a Bitter Aftertaste iznijeli su žalosne činjenice povezane s neumjerenom i često prikrivenom konzumacijom šećera.
Negativne posljedice neumjerenog zaslađivanja hrane:
- 400 milijuna ljudi širom svijeta oboljelo je od dijabetesa tipa 2
- 4,8 milijuna novih dijagnoza kroničnih bolesti svake godine
- zdravstveni sustavi širom svijeta troše 470 milijardi USD, što znači da se na posljedice konzumacije šećera troši 10% budžeta
- do 2020. broj ljudi čije će zdravlje narušiti šećer popet će se na nekih 500 milijuna, a cijena liječenja na 700 milijardi USD
- potrošnja šećera naglo raste od 1970-ih, kad su zdravstveni radnici za većinu srčanih problema krivili samo masnoće. Budući da je nemasna hrana postala popularna, u sve se dodavao šećer kako bi manje mastan proizvod ipak bio ukusan
- danas je gotovo svaki prerađeni proizvod pun šećera
- šećer na takav, prikriveni način čini 17% prehrane
- širom svijeta prosječna osoba dnevno pojede 17 žličica šećera i to je 45% više nego prije 30 godina
- američka stručna udruga za zdravlje srca preporučuje maksimalan dnevni unos od šest žličica za žene i devet za muškarce
- građani SAD-a jedu najviše šećera i kaloričnih zaslađivača na svijetu
- prosječan Amerikanac dnevno pojede 40 žličica šećera, pa ne čudi velik broj pretile djece i oboljelih od dijabetesa tipa 2
- odmah nakon SAD-a po prekomjernoj konzumaciji šećera dolaze Brazil, Argentina, Meksiko i Australija, gdje u prosjeku pojedu od 35 do 38 žličica šećera na dan
- oko 43% dodanog šećera koji unosimo dolazi od zaslađenih napitaka
- u jednoj limenki gaziranog pića nalazi se oko osam žličica šećera
- gazirana pića probavljamo brzo i lako bez da nakon toga osjećamo sitost iako smo unijeli puno kalorija
Dobra vijest je da su ljudi sve svjesniji da mnogi proizvodi sadrže šećer, pa češće kupuju svježe namirnice koje ne sadrže dodani šećer. No i to ovisi o mjestu gdje živite, zaradi i razini naobrazbe.