Voće sadrži šećer, a ono slađe, poput manga ili lubenice sadrži ga u visokoj količini. U voću postoje dvije vrste šećera u podjednakim količinama - glukoza i fruktoza.
Glukoza podiže razinu šećera u krvi pa tijelo mora koristiti inzulin da ga probavi. U mišićima se pretvara u energiju. Fruktoza ne utječe na razinu šećera u krvi, prerađuju je jetra koja višak fruktoze pretvaraju u mast.
Šećer iz voća ipak je bolji od rafinranog bijelog šćerea jer nije procesuiran i ne sadrži aditive te se sporije probavlja.
(FOTO: Pixabay)
Također, dokazano je da rafinirani šećer i fruktoza koja je dodana u proizvode poput slatkiša, povećavaju rizik za razvoj srčanih bolesti i dijabetesa.
S druge strane, frukoza koja se nalazi u voću, ne šteti zdravlju. Ljudi koji imaju dijabetes mogu konzumirati voće. Na koncu, ono ima manje šećera od mnogih slatkiša, a obiluje nutrijentima koji su ključni za zdravlje.
Uvijek birajte cijele plodove, po mogućnosti sezonske, a izbjegavajte konzervirano voće i voćne sokove koje niste sami napravili. Također, ne pretjerujte s voćem jer biste se mogli udebljati. Pretjerati znači jesti više od pet porcija voća dnevno. Voće je najbolje jesti ujutro. Birajte različite vrste, ne držite se samo jedne voćke.
Pročitajte još:
- Razlozi koji će vas potaknuti da još češće konzumirate borovnice
- Hrana koju trebate jesti ako želite smršavjeti, prema nutricionistima
- Imate problema sa šećerom u krvi? Evo koje voće je najbolje jesti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil