Sastojak koji ne biste očekivali u salami

Ostaci antibiotika u mesu mogu uništiti 'dobre' bakterije koje se dodaju prilikom proizvodnje salama.

22.11.2012.
8:20
VOYO logo

Znate li da se bakterije mliječno-kiselog vrenja dodaju u određene proizvode od mesa kako bi fermentacijom stvarale mliječnu kiselinu, odnosno nepovoljne uvjete za rast i razvoj patogenih bakterija. Međutim, ako u mesu zaostanu antibiotici korišteni prilikom uzgoja, oni će ubiti bakterije mliječno-kiselog vrenja i na taj način omogućiti patogenima, poput salmonele i E. coli, da rastu.

Novo istraživanje znanstvenika iz Kopenhagena otkrilo je da i niska razina zaostalih antibiotika, dopuštena zakonom u SAD-u i Europskoj uniji, može naštetiti 'dobrim' bakterijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antibiotici iz mesa vjerojatno su razlog zašto ponekad unatoč dobroj proizvodnoj praksi može doći do trovanja hranom uzrokovanog konzumacijom recimo fermentiranih kobasica.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike