Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Trendi hrana

SAMO MODA: Strah od glutena je potpuno neopravdan

Popularnost bezglutenske hrane raste već nekoliko godina, kao i proizvodnja iste. Tome je pogodovao sveopće strah od glutena, nove pošasti modernog čovjeka.

Tako je naprimjer, u Sjedinjenim Državama već preko trećine stanovništva prešlo na bezglutensku prehranu ili znatno smanjilo unos glutena.

Ali pitanje je, ako niste u 1% ljudi koji pate od celijakije i koji će se stvarno ozbiljno razboljeti ako jedu gluten, postoji li stvarno nekakva korist od bezglutenske prehrane?

Odgovor je – najvjerojatnije nikakva.

“Takva hrana može biti znatno skuplja, i definitivno je u trendu, ali otkrili smo nezamjetne razlike glede ukupne prehrambene vrijednosti”, objašnjava dr. Jason Wu iz australskog Instituta za globalno zdravlje, koji je nedavno proveo istraživanje u potrazi za razlikama između standardnih proizvoda i njihovih bezglutenskih verzija.

Njegov tim je pregledao preko 3200 proizvoda iz deset prehrambenih kategorija i pronašao vrlo male ili nekakve razlike u prehrambenoj vrijednosti bezgluteinske hrane. Proučavali su osnovne prehrambene artikle poput kruha ili tijesta, ali i takozvanu junk-hranu poput keksa ili čipsa.

“U osnovnim prehrambenim artiklima otkrili smo znatno niže niže količine proteina u bezgluteinskoj hrani, ali ostali sastojci, poput šećera i natrija bili su jako slični. Isto je bilo i s nezdravom hranom”.

 

Samo marketing i ništa više

U stvari, bezglutenska hrana može biti čak i gora, jer zbog potrebe pojačanja okusa i teksture često sadrži više šećera i masti. Uz to, često sadrže manje vitamina i minerala. Zašto onda broj onih koji tvrde da su netolerantni na gluten nastavlja rasti?

Život u doba samodijagnoze i dr. Googla može imati štetne koliko i korisne posljedice. Dok možda stvarno postoji skromni rast osoba s celijakijim kako raste i svijest o bolesti, to još uvijek ne objašnjava zašto u nekim zapadnim zemljama odjednom i do 13% stanovništva tvrdi da pate od nje.

Simptomi koji se često navode kao dokaz netolerancije na gluten, poput umora, nadutosti i glavobolje, često su neodređeni i mogu nastati kao posljedica brojnih razloga.

Ne pomaže niti činjenica da su brojne poznate osobe počele promovirati bezglutenski način života, što su ubrzo zatim počeli papagajski ponavljati i razni tračerski i takozvani zdravstveni časopisi.

Još jedan, često previđen razlog obično je reklamiranje. “Naljepnice koje označavaju bezglutensku hranu imaju i marketinški potencijal, čak i na proizvodima koji i inače nemaju ni malo glutena u sebi,” zaključuje dr. Wu.

“Kriva percepcija potrošača, posebno u slučajevima nezdrave hrane, da bezglutensko znači zdravo je razlog za zabrinutost”.

Povratak na Net.hr