Rješenje za iritantne žvale

Postoji li lijek za napukle kutove usana, problem poznat pod medicinskim terminom angularni ­stomatitis, a među onima koji pate kao žvale? Vrlo je važno ustanoviti pravi uzrok problema.

Ove ranice mogu se pojaviti zbog infekcije bakterijama ili gljivicama. Ukoliko je riječ o bakterijskoj infekciji, antibiotik bi mogao vrlo brzo riješiti problem.

No možda ranice uzrokuje gljivična infekcija, kvasac ­candida albicans. U tom slučaju mislite o svom problemu kao lokaliziranom obliku drozda. Spore ovog kvasca su posvuda, a čim se ukaže prilika – umorni ste ili iscrpljeni – ojačaju i uzrokuju angularni stomatitis.

Kreme protiv gljivica će pomoći. Nanesite vrlo malo sredstva na vrhu prsta, tri do četiri puta na dan, tijekom dva tjedna.

arti-201005170010006Još jedan uzrok, ne tako čest, je nedostatak vitamina B, a tad puknuće kožice na rubovima usnica prati i bol na jeziku. Stanje je posljedica loše prehrane, tj. ako ne jedete dovoljno voća, povrća i namirnica punog zrna. Ne pomognu li kreme, probajte mjesec ili dva uzimati dodatke vitamina B. Djeluje li ovaj pristup, u budućnosti trebate bolje paziti na prehranu. Oslanjanje na vitamine u tabletama nije rješenje, jer svježa hrana sadrži daleko više važnih sastojaka.

Ne pomogne li vam nijedan od ovih pristupa, zatražite krvnu pretragu zbog moguće anemije. Anemija uzrokovana nedostatkom željeza i ona zbog nedostatka vitamina B12 mogu biti uzrok infekcije kutova usana. Oba stanja mogu biti posljedica bolesti koja se razvija u organizmu.

Anemija zbog nedostatka željeza može nastati zbog loše prehrane, no može je uzrokovati i nevidljivo krvarenje u utrobi koje izaziva čir, hernija ili divertikuloza. Obje vrste anemije zahtijevaju pomnu istragu uzroka.

I na koncu, treba napomenuti da pukotine može izazvati i loša zubna proteza. Promijeni li malo oblik lica, u kombinaciji s godinama, može uzrokovati gotovo neprimjetno, ali uporno slijevanje sline na kutovima usana i kontinuirano izazivanje problema. Sumnjate li da je proteza uzrok porazgovarajte sa stomatologom.

Vezani članci:

arti-201007220021006
arti-201004210322006
arti-201005170010006
arti-201003310005006

Povratak na Net.hr