Riješite se zatvora uz pet praktičnih savjeta

shimmer fallback

Ne smatra se bolešću, ali zatvor je velik problem. Iako imate potrebu za pražnjenjem crijeva, ne možete se isprazniti. Osjećate nadutost, nelagodu i frustriranost.

11.4.2013.
7:31
Play logo

Promjene u prehrani i životnom stilu trebate uvesti ako: - imate tvrdu stolicu barem u 25% slučajeva - muči vas osjećaj da niste potpuno ispraznili crijeva u barem 25% slučajeva - praznite crijeva manje od pet puta tjedno

Mogući krivci mogu biti stres, nedostatak tjelovježbe, umjetna sladila, potrošnja mesa u velikim količinama, pretrpavanje hranom, nepravilni i dugi razmaci između obroka, prehrana u kojoj nema biljnih vlakana ili tekućine, korištenje nekih lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi vjerojatni sumnjivci su određeni medicinski problemi, kao što su slaba aktivnost štitnjače, sindrom iritabilnog crijeva, dijabetes i rak.

Dobra vijest je da se oslobađanjem toksina iz tijela, zatvora možete uglavnom riješiti prilično brzo. Zdrav i uravnotežen stil života, te bolje prehrambene navike ključni su za uspjeh.

Kako si olakšati?

Ako ćete čitajući savjete reći 'to znam', sad je vrijeme da svoje znanje počnete primjenjivati u praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Naučite se bolje nositi sa stresom

Povremeno, ali redovito, morate se zabavljati i opustiti. Svaki tjedan. Svatko se opušta na neki poseban način, stoga izaberite nešto što vas opušta. Plešite, slikajte, pišite, smijte se, radite što god vas veseli. Svaki dan pronađite barem nešto što vas veseli. Uživajte u životu. Što je vaš izbor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Jedite hranu bogatu vlaknima – svaki dan

Povećanje unosa hrane bogate vlaknima uvelike će smanjiti šanse za razvoj simptoma zatvora. Redovito jedite:

- žitarice punog zrna - grah, grašak i mahunarke - brokulu - suho voće (datulje, šljive) - orašaste plodove i sjemenke - trešnje - banane - jabuke - mrkvu - zeleno povrće - cimet - svježe voće poput jagoda, malina i kupina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Izbjegavajte hranu i pića koja stvaraju zatvor

Bijelo brašno, sir, pržena i masna hrana, slatkiši, sol, govedina, pasterizirano mlijeko, sva brza hrana, gazirana pića, kofein i alkohol najčešći su krivci.

4. Dnevno pijte osam čaša vode

Voda je od vitalnog značaja za vaše tijelo, a čini oko 80 posto vaše tjelesne težine. Svaki sustav ljudskog tijela ovisi o vodi. Naprimjer voda ispire toksine iz vitalnih organa, prenosi hranjive tvari do vaših stanica i pruža vlažno okružje za tkivo uha, nosa i grla. Voda vlaži crijeva, tako da se njihov sadržaj može lako kretati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

5. Redovito vježbajte

Redovita tjelovježba će pokrenuti cirkulaciju i uvesti dodatne količine kisika. I zapamtite, tjelovježba ne mora biti rigorozna jer će inače stvarati stres. Možete započeti s hodanjem tri puta tjedno po 30 minuta. Je li to dovoljno? Pa 90 minuta hodanja tjedno, za početak, pozitivno će utjecati na vaše zdravlje na duge staze. No morate šetati dosljedno i redovito. Tjelovježba je jedan od najboljih načina da se olakša zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo