Mnoga su ispitivanja pokazala kako riblje ulje može pomoći u snižavanju triglicerida, visokog krvnog tlaka i rizika od srčanog napada kod osoba s utvrđenim bolestima srca. Međutim, sada je ustanovljeno kako ono možda i nije uvijek dobro.
arti-201002020334006Na Sveučilištu Michigan su dokazali kako riblje ulje povećava rizik kolitisa i raka debelog crijeva kod laboratorijskih miševa koji su skloni upalnoj bolesti crijeva. Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja uzrokuje čireve na sluznicu rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u trbuhu, proljev i gubitak težine
Miševi koji su dobivali povećanu količinu ribljeg ulja razvili su smrtonosni rak debelog crijeva u kasnijem stadiju, a povećana upala zbog prekomjernog unosa omega-3 DHA kiselina doprinijela je razvijanju tumora za samo mjesec dana. Čak su i male doze ulja rezultirale povećanom ozbiljnošću raka i agresivnom napredovanju bolesti.
Voditelji studije naglašavaju kako njihovi rezultati ne znače kako bismo trebali prestati uzimati riblje ulje, nego se štetna količina treba točno ustanoviti. Za sada ne znaju koliko je dovoljno, a koliko previše.
Prethodni članci:
arti-201002020334006 arti-201003180409006 arti-201005130110006