Redovito konzumiranje prepečenog mesa može uzrokovati nakupljanje kancerogenih kemikalija. No i redovito jedenje, bilo kako pripremljene, veće količine mesa povećava rizik od pojave raka mjehura, tvrde stručnjaci.
arti-201004150027006Ljudi čija prehrana uključuje dobro pečeno meso poput bifteka, krmenadli i slanine imaju dvostruko veće šanse za razvoj tumora mjehura od onih koji više vole slabije pečeno meso pokazalo je istraživanje s preko 1.700 ljudi na Sveučilištu Texas.
Ovo istraživanje potvrđuje ono što se već duže govori - da ljudi koji jedu puno crvenog mesa, posebno ako je prepečeno imaju veće šanse za razvoj tumora mjehura.
Voditelj istraživanja prof. Xifeng Wu dodaje da čak i piletina i riba, ako je pečena, značajno povisuje mogućnost za razvoj tumora.
Tri glavna tipa kancerogenih kemikalija, koji spadaju u grupu heterocikličnih amina (HCAs), povisuju rizik od tumora a više od dva 1/2 puta. A neki ljudi su i genetski osjetljiviji na ovu vrstu prehrane bogatu crvenim mesom pa su i po 5 puta skloniji razvoju tumora.
Prepečeno meso već je bilo povezano i s razvojem raka gušterače. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča da ljudi jedu najviše 500 g crvenog mesa tjedno te da izbjegavaju procesuirano meso. Bolje ga je pripremati na manjim temperaturama i pripremati duže nego speći na naglo i izlagati direktno plamenu.
Dr. Alison Ross iz britanskog Cancer Research kaže: "Pušenje je najvažniji uzrok raka mjehura koji se kao uzrok može eliminirati, tako da je prestanak pušenja najbolji način da smanjite rizik od pojave bolesti."
Prethodni članci:
arti-201002120638006
arti-200912100484006
arti-200910230508006