Lagan san / Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Mnogo razloga može biti iza pitanja zašto beba nemirno spava, a evo što možete napraviti

29.8.2018.
16:30
Thinkstock
VOYO logo

Izraz "spava kao beba" podrazumijeva duboki, miran san. Ali za mnoge bebe ništa ne može biti dalje od istine. Nemirno spavanje kod beba može biti uzrokovano raznim čimbenicima.

Za neke bebe određena količina nemira tijekom spavanja je normalna, pogotovo ako su vrlo mali. Starije bebe možda "pate" zbog uvjeta iz okoline koji uzrokuju nemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojenčad prolazi kroz cijeli ciklus spavanja u manje od sat vremena, što čini njihov san laganim. Kako djeca rastu, njihovi ciklusi spavanja se produljuju. To im pomaže da bolje spavaju. Do trenutka kad je dijete staro oko pet mjeseci, obično može spavati barem pet sati bez buđenja.

Uzroci zašto beba nemirno spava

Novorođenčad prirodno nesmirno spava. Pored toga, njihovi obrasci spavanja oblikovani su svojim prehrambenim navikama. Novorođenčad mora jesti svaka dva do tri sata, što znači da se često budi. Do trenutka kada ste nahranili bebu i promijenili pelenu, ona može samo spavati sat vremena prije nego što ponovno započne "ciklus". Drugi uzroci nemirnih spavanja, osim osobnosti i gladi, uključuju pretoplu iuli prehladnu sobu i previše stimulansa u dječjoj sobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prevencija i rješenje

Prvo, stvorite mirno, tiho okruženje za spavanje. Šumovi u blizini mogu izazvati nemirni san. Uspostavite rutinu kako bi vaša beba prepoznala kada je priprema i vrijeme za spavanje. Ako neka stvar, poput igračke ili dude, smiruje bebu, stavite je u krevetić. Može pomoći da bebi da se sama smiri kada postane nemirana. Međutim, nikad ne stavljajte deku ili velike plišane predmete ili jastuke u krevetić s djetetom, budući da mogu predstavljati prijetnju od gušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Nemirno spavanje može biti dobra stvar za bebu. Ukratko, ako sama uspije pronaći način da se smiri, ne oslanjajući se na vas da to učinite za nju, to je dobra stvar. Ovo je zdrava navika spavanja za bebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrlo malo slučajeva može postojati medicinski razlog zašto beba nemirno spava. Neke bebe imaju probleme s probavom ili druge zdravstvene probleme koji im otežu da dobar noćni odmor. Ako imate razloga za zabrinutost ili ste jednostavno zabrinuti zbog navike spavanja beba, dogovorite sastanak s pedijatrom.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo