Provjerite tko se treba bojati krvnih ugrušaka

Simptomi duboke venske tromboze mogu biti uočljivi jer je cirkulacija otežana, dolazi do upale stijenke krvne žile ili oticanja jedne noge.

2.5.2011.
15:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Niz faktora (a najčešće kombinacija više njih) mogu povećati rizik od razvoja duboke venske tromboze.

12 najčešćih faktora rizika

1. Predugo sjedenje (na poslu, putovanju) Ako nam noge dugo ostanu nepokretne, mišići oko listova se ne miču, a upravo oni pomažu cirkulaciji krvi. Ne mičete li listove tu se mogu razviti krvni ugrušci.

arti-2010112503150062. Naslijeđe Neki imaju nasljedni poremećaj te se krvni ugrušci lakše razvijaju. Ovo obično ne izaziva problem osim ako nemate još jedan ili dva rizična faktora. Osim toga, osobe koje su već jednom imale tromb, imaju veću vjerojatnost dobiti i drugi.

3. Dugo ležanje Ako ste dugo u bolnici, paralizirani ili predugo ležite zbog nekog drugog razloga, spadate u rizičnu skupinu – baš kao i oni koji dugo sjede.

4. Ozljeda vena ili kirurški zahvat Ozljeda ili zahvat na venama mogu usporiti protok krvi i povećati rizik od pojave krvnih ugrušaka. Opća anestezija koja se koristi prilikom operativnih zahvata može proširiti vene, zbog čega se povećava rizik od nakupljanja krvi te razvoja ugrušaka.

5. Trudnoća Trudnoća povećava tlak u venama u području zdjelice i nogu. Tu su najosjetljivije one žene koje imaju i nasljedni problem sa stvaranjem ugrušaka. A rizik je povećan i do šest tjedana nakon poroda.

6. Rak Neki tumori povećavaju količinu tvari u krvi koje potiču stvaranje ugrušaka. Rizik od ugrušaka povećavaju i neki oblici terapije protiv raka.

7. Srčane mane Dubokoj venskoj trombozi skloniji su oni sa srčanim manama jer takvo srce ne pumpa krv efikasno. Povećava se šansa da će se krv nakupljati na nekom dijelu i doći do formiranja ugruška.

8. Kontraceptivne tablete ili hormonalna terapija Tablete za sprečavanje začeća koje se uzimaju oralno i hormonalna terapija za žene u menopauzi rizični su faktor za razvoj ugrušaka.

9. Pacemaker ili kateter u venama Ovi tretmani mogu iritirati krvne žile i remetiti krvotok.

10. Pretilost Povećana tjelesna težina povećava tlak u krvnim žilama u području zdjelice i nogama. Nova istraživanja pokazuju da poseban rizik imaju debeli muškarci viši od 182 cm.

11. Pušenje Pušenje ometa krvotok i stvara uvjete za razvoj krvnih ugrušaka.

12. Ne jedete meso ni hranu životinjskog porijekla Vegani ne jedu meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode. No, izbjegavajući svu hranu životinjskog porijekla izloženi su povišenom riziku od razvijanja krvnih ugrušaka i ateroskleroze, koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar.

Vezani članci:

arti-201101210758006 arti-201003180070006 arti-201102080025006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali