Održavanje higijene / Intimna njega u trudnoći: što koristiti, a što izbjegavati

Image
Foto: Thinkstock

Lužnata vrijednost sapuna ili neprikladnih sredstava za intimno pranje mogu narušiti kiselost sluznice, što može potaknuti nastanak gljivičnih infekcija

12.2.2018.
15:33
Thinkstock
VOYO logo

Tijekom trudnoće i babinja je iznimno važno svakodnevno održavanje higijene intimnog područja s pripravcima koji su neagresivni i sigurni za primjenu, čuvaju prirodnu genitalnu floru i održavaju optimalnu ravnotežu pH vrijednosti sluznice.

U sastavu kozmetičkih proizvoda za intimnu njegu se uglavnom nalazi mliječna kiselina, jer ona dokazano djelotvorno optimizira prirodnu kiselost sluznice. Uz mliječnu kiselinu se mogu naći i sastojci poput probiotika, biljnih ulja nevena ili gospine trave (kantarion), aloe vere, kamilice, ili sadrže određene oblike polisaharida, poliglukuronsku kiselinu, propolis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom trudnoće treba izbjegavati pripravke s visokim koncentracijama eteričnih ulja čajevca, mente i sl. a koji se također mogu naći u nekim pripravcima.

Lužnata vrijednost raznih sapuna (pogotovo tvrdi sapuni) ili neprikladnih sredstava za intimno pranje mogu značajno narušiti kiselost sluznice, što može potaknuti i dodatni nastanak gljivičnih infekcija tijekom trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također nisu poželjni kozmetički preparati koji imaju snažne surfaktante (detergente poput natrijevog lauril-sulfata), intenzivne mirise i konzervanse.

Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo