Osobe koje doručkuju imaju zdravije prehrambene navike i dobar su primjer okolini. Preskakanje prvog jutarnjeg obroka, nakon duže noćne pauze, neće vam donijeti mnogo dobrog. Tijekom noći metabolizam se usporava, a razina šećera u krvi (glavni izvor energije za stanice mišića, mozga itd.) pada, stoga ukoliko dan počnete 'praznog' želuca, ne čudite se manjku energije i malaksalosti.
Kada god organizmu uskratimo hranu, on uključuje svoje 'obrambene mehanizme', tj. usporava trošenje energije (odnosno 'trošenje' masti) i rad metabolizma opada. Dakle, organizam ne prepoznaje jeste li u pustinji gdje nemate priliku jesti ili ste jednostavno bili lijeni prizalogajiti nešto, on samo prepoznaje manjak energije i čini sve kako bi potrošnju smanjio i duže preživio.
To za vas dugoročno može značiti gomilanje kilograma, a osobama na redukcijskim dijetama se upravo iz tog razloga opetovano ponavlja: doručkujte ili jedite više manjih obroka, nemojte gladovati!
Idealan doručak sadrži 20% ukupnog dnevnog unosa hrane, a sastoji se od složenih ugljikohidrata, koji osiguravaju dugi osjećaj sitosti, te mliječnih proizvoda bogatih kalcijem i/ili voća i svježe iscijeđenih voćnih sokova.
Primjeri jednostavnog i zdravog doručka:
zobene pahuljice, 4 žlice usitnjene lanene sjemenke, 2 čajne žlice obrano kravlje mlijeko, 1 šalica jabuka, 1 srednja
Integralni kruh sa sjemenkama suncokreta, 1,5 kriška (90g) svježi kravlji sir (posni), 4 žlice (60g) kiseli krastavci, 4 kom. probiotički jogurt, 1 čašica (150g)
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma