PRETILI TINEJDŽERI POD RIZIKOM OD MOŽDANOG UDARA: / Višak kilograma u toj dobi opasniji nego u odrasloj

Stručnjaci upozoravaju da bi tinejdžeri koji uživaju u brzoj hrani mogli imati probleme s visokim tlakom jednom kada odrastu.

29.6.2017.
17:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Koliko je prekomjerna težina u odrasloj dobi opasna za zdravlje, to već svi znaju, ali često se ne razmišlja da katastrofalne posljedice može imati i pretilost u pubertetu. Djeca koja se naglo udebljaju u tim godinama imaju čak 80 posto veće šanse za moždani udar kasnije u životu.

Predadolescentska djeca s viškom kilograma nisu u rizičnoj skupini, već je mnogo gore ako se dijete koje je bilo normalne težine naglo udeblja ulaskom u pubertet. Stručnjaci upozoravaju da bi tinejdžeri koji uživaju u brzoj hrani mogli imati probleme s visokim tlakom jednom kada odrastu. Posljedice visokog tlaka dobro su poznate - oslabljene krvne žile u mozgu, koje dovode do moždanog udara.

Prosječni osmogodišnji dječaci koji su se udebljali s 20 godina, imali su 80 posto veći rizik od moždanog udara, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Švedskoj. Stručnjaci su promatrali 37.669 muškaraca tijekom 38 godina, tijekom kojega je njih 918 preživjelo moždani udar.

"Stopa moždanih udara sve više raste među mladima, dok kod starijih opada. Iako ne znamo sa sigurnošću koji je razlog tog naglog porasta, činjenica je da se to događa u isto vrijeme kao i epidemija pretilosti", kaže dr. Jenny Kindblom.

Zaključak je studije da djeca s prekomjernom težinom imaju 70 posto veći rizik od moždanog udara, ali i da on raste i do 80 posto kod djece koja su se počela debljati tek u tinejdžerskim godinama, piše Daily Mail.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali