PRETILI TINEJDŽERI POD RIZIKOM OD MOŽDANOG UDARA: / Višak kilograma u toj dobi opasniji nego u odrasloj

Image

Stručnjaci upozoravaju da bi tinejdžeri koji uživaju u brzoj hrani mogli imati probleme s visokim tlakom jednom kada odrastu.

29.6.2017.
17:58
VOYO logo

Koliko je prekomjerna težina u odrasloj dobi opasna za zdravlje, to već svi znaju, ali često se ne razmišlja da katastrofalne posljedice može imati i pretilost u pubertetu. Djeca koja se naglo udebljaju u tim godinama imaju čak 80 posto veće šanse za moždani udar kasnije u životu.

Predadolescentska djeca s viškom kilograma nisu u rizičnoj skupini, već je mnogo gore ako se dijete koje je bilo normalne težine naglo udeblja ulaskom u pubertet. Stručnjaci upozoravaju da bi tinejdžeri koji uživaju u brzoj hrani mogli imati probleme s visokim tlakom jednom kada odrastu. Posljedice visokog tlaka dobro su poznate - oslabljene krvne žile u mozgu, koje dovode do moždanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRERANA SMRT: /

Pretilost je puno opasnija za muškarce nego za žene

Image
PRERANA SMRT: /

Pretilost je puno opasnija za muškarce nego za žene

Prosječni osmogodišnji dječaci koji su se udebljali s 20 godina, imali su 80 posto veći rizik od moždanog udara, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Švedskoj. Stručnjaci su promatrali 37.669 muškaraca tijekom 38 godina, tijekom kojega je njih 918 preživjelo moždani udar.

"Stopa moždanih udara sve više raste među mladima, dok kod starijih opada. Iako ne znamo sa sigurnošću koji je razlog tog naglog porasta, činjenica je da se to događa u isto vrijeme kao i epidemija pretilosti", kaže dr. Jenny Kindblom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak je studije da djeca s prekomjernom težinom imaju 70 posto veći rizik od moždanog udara, ali i da on raste i do 80 posto kod djece koja su se počela debljati tek u tinejdžerskim godinama, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo